+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Tudatos koncepciós ítélet született a két erdélyi aktivista ügyében – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs szerint már a vádirat elkészültekor sejteni lehetett, hogy politikai pert készítenek elő és megbélyegzik a magyar autonómia mozgalmat. Beszélt arról is, hogy a vádirat olyan dolgokat állít, melyek nincsenek kapcsolatban az állítólagos bűncselekményekkel. A román hatóságok valójában azt próbálják demonstrálni, hogy a magyarok világszerte veszélyt jelentenek a demokráciára.

Izsák Balázs szerint bebizonyosodott, hogy Romániában nincs független bíróság, olyan politikai ítélet született ugyanis, melyre nem volt példa Kelet-Európában a rendszerváltás óta. Hozzátette: az erdélyi magyar pártok és szervezetek szolidárisak és egységesen kiállnak az elítélt Beke István és Szőcs Zoltán mellett, mert a román bíróság ítélete az egész magyar erdélyi közösséget megbélyegzi.

A két székelyföldi aktivistát azzal vádolták, hogy a 2015. december 1-ei kézdivásárhelyi román ünnepségen házi gyártmányú bombát akartak robbantani. Első fokon 11 havi börtönre ítélték őket, de miután előzetesben már letöltötték ezt az időt, kiengedték őket. Az ügyészség fellebbezett, a legfelsőbb bíróság pedig mindkét vádlott esetében közösség elleni merényletkísérletre változtatta a büntetőjogi besorolást és 5-5 év börtönre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zsoltot. Az elítélt fiatalok melletti tüntetést tartottak szombaton Kézdivásárhelyen.