+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Európai Uniónak nem jó az a helyzet, hogy még mindig nem lehet tudni, lesz-e Európai Parlamenti választás idén a szigetországban. Gálik Zoltán egyetemi docens szerint a voksolás legitimitása is megkérdőjelezhető lesz, ha a kilépés megtörténte után a megválasztott brit EP képviselők otthagyják az Európai Parlamentet. A felmérések szerint egyébként a briteknek járó 72-ből, a Munkáspárt most 20-22 képviselői helyet szerezne, ez pedig a Néppártot hozná nehéz helyzetbe, mert kiegyenlítődnének az erőviszonyok a szocialistákkal.

Ez a szakértő szerint alapjaiban rengetheti meg a csúcsjelölti rendszert is. A Corvinus Egyetem docense emlékeztetett: jövő héten a brit parlamentben dől el, hogy megtartják-e az EP szavazást, mert az utóbbi napokban a Konzervatívok egyezkedni próbáltak a Munkáspárttal. Ha a kormányzópárt elfogadja a Munkáspárt kéréseit a vámunióra, a munkavállalói jogokra és a biztonságpolitikára vonatkozóan, akkor Theresa May miniszterelnök új javaslattal állhat elő. Ha ezt a képviselők ratifikálják, akkor a kilépés még az EP választás előtt megtörténhet. Bár a rendezetlen kilépés lekerült a napirendről, de ha nem tudnak új javaslatot elfogadtatni a parlamentben, akkor még ez is szóba kerülhet.

David Lidington, Theresa May kormányfő helyettese a BBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britanniának jogi kötelezettsége a részvétel az EP választáson, mert nem tudtak kilépni az Európai Unióból.