+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Farkas Örs, politológus a Karc FM-en azt hangsúlyozta, hogy a Fideszt is magába foglaló európai pártcsalád átalakult, és mostanra egy baloldali eszméket és az Európai Egyesült Államokat szorgalmazó közösséggé vált. Szerinte ezért is hasznos az a vita, amely a magyar kormánypártok kizárásól zajlik, hiszen így több emberhez eljut a Budapest által hangoztatott álláspont. Farkas Örs ugyanakkor hozzátette: a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által adott ultimátumban szereplő bocsánatkérésre való felszólítás gyermeteg, de valójában a többi feltétel is csak jelképes.

Úgy fogalmazott: senki nem gondolhatja komolyan, hogy a belga, spanyol vagy skandináv országok azért fújnak a Fideszre, mert a CEU ügyében olyan folyamat zajlott le, amely a magyar hallgatók érdekeit sérti. Farkas Örs szerint egyébként Manfred Weber három feltételét még akár teljesítheti is a magyar fél, de ettől még a vita nem oldódik meg. Nem a három pont betartása vagy nem betartása vezet majd bármilyen megoldásra

Farkas Örs szerint ebből is látszik, hogy az ultimátumok az európai parlamenti választási kampány részét képezik, valamint újabb bizonyítékai annak, hogy a nyugat-európai tagállamok még mindig diktálnának a kelet-közép-európai országoknak, illetve, hogy a brüsszeli központból kívánják irányítani az államokat. Erre azonban már a visegrádi négyek, Olaszország és Nagy-Britannia is nemet mond.

Ez a szemlélet igaz Manfred Weberre is, “mintha a Fidesz csak attól függne, hogy tagja-e a Néppártnak.” Ezért akarta erőből keresztülvinni az akaratát az ultimátummal. Miután viszont látta, hogy a magyar fél szerint nem feltétlenül kell a Néppárton belül folytatni, – a közvélemény-kutatások viszont 14 mandátumot jeleznek előre a Fidesznek, – bizonytalanná vált, hogy Manfred Webernek meg lesz-e a megfelelő számú támogatója ahhoz, hogy az Európai Bizottság élére válasszák. Farkas Örs szerint ugyanis a Fidesz kizárása után mások is dönthetnek úgy, hogy nem a Néppártban folytatják tovább, ezért Manfred Webernek szüksége van a magyar kormánypártok támogatására.