+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A magyar tulajdonú vállalkozások a legszélesebb körben állítanak elő az egészségügyben hasznosuló eszközöket. A műtéti eszközök, a képalkotó diagnosztika, az onkológiai területen használható legújabb fejlesztések egyaránt megtalálhatóak e körben. A magyar orvostechnikai ipar már most is világszínvonalú – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szakember üdvözölte, hogy a magyar kormány évek óta kiemelt területként kezeli az ágazatot. Mint mondta: a hazai szabályozó környezet ma még olyan szigorú, hogy a gyártók sok esetben könnyebben jelennek meg az európai piacokon, mint a hazai vásárlók előtt. Hamarosan azonban elkészül egy új, uniós rendelet, amely a teljes orvostechnikai iparra kötelező érvényű lesz. Az ebben foglalt előírásokat azonban csak jelentős befektetéssel, innovációval, fejlesztéssel tudják teljesíteni a hazai gyártók, ezért a kormányzat anyagi segítségére is számítanak.

Rásky László elismerte, hogy az Unió akadályozni akarja ugyan a protekcionista gazdaságpolitika egyértelmű érvényesülését a tagállamokban, de a szakember szerint vannak arra példák, hogy – akár adminisztratív eszközökkel – az egyes kormányok hogyan segítik saját országuk vállalkozóit. Rásky László szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Kereskedőház az elmúlt években aktívan segítette a magyar gyártókat, hogy megjelenhessenek a nemzetközi fórumokon, és termékeiket el tudják adni a világpiacon. Pelyach Gergely interjúja