+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem lehet kitörölni az európai létezés szövetéből a nemzetekben való gondolkodást. Csejtei Dezső filozófiatörténész a Karc FM-en hangsúlyozta: ezt nem lehet felülírni egy szabállyal vagy rendelkezéssel, hiába próbálkozik vele az Európai Unió. Kifejtette: a vita már évszázadok óta létezik, hiszen a felvilágosodás szorgalmazta először a teljes, európai egység megteremtését, miközben a romantika próbált erre válaszolni a nemzetek kultúrájának hangsúlyozásával. Ez a szembenállás azóta is folyamatos, így a globalista erők most is azt próbálják elérni, hogy ne a nemzetek sokfélesége legyen fontos, hanem az egyéneké. Ez azonban nem köti össze őket, így nem is jöhet létre olyan típusú egység, mint az Amerikai Egyesült Államokban – ahol egyébként évszázadok alatt alakult ki a mostani államforma.

Csejtei Dezső úgy fogalmazott: az, hogy 50 kilométerrel arrébb tolják Texas állam határait, az amerikai embert talán nem rendítené meg nagyon. Európában viszont hasonló változtatás elképzelhetetlen. A nemzetállam keretei mélyen beleivódtak az európai létezés szövetébe, ezért agyrém, hogy itt egy Európai Egyesült Államokat hozzanak létre. Szerinte amikor a bevándorlást támogatják, az ehhez szükséges emberanyagot próbálják létrehozni, amelynek sem európai, sem nemzeti kötődése nincs – az egyetlen kötődés hosszú távon a fogyasztás. Csejtei Dezső szerint az európai lakosság nem hajlandó feladni a nemzeti identitását, ezért cserélik le. A munkaerőhiányra való hivatkozás ugyanis csak ürügy arra, hogy a migránsok százezrével érkeznek Európába, a valódi cél, hogy a nemzeti kötődést aláássák.

Amikor ugyanis ezek az emberek tömegével bejönnek, kettős identitásvesztés valósul meg, hiszen bennük hosszú távon sem alakul ki új nemzeti identitás. Példaként említette, hogy egy Franciaország-Algéria labdarúgó mérkőzésen a franciaországi algír közösség kinek drukkol. A nemzeti identitás hiánya mellett viszont az európai identitás hiánya is meg fog jelenni.