+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke erről azután beszélt, hogy a migrációt emberi alapjogként elfogadtatni akaró ENSZ tagok elfogadták az ezt rögzítő irányelveket. Németh Zsolt szerint lehetett arra számítani, hogy így döntenek majd, hiszen a tagállamok háromnegyede kibocsátó ország, amelyeknek ez áll érdekében. A csomag ugyanakkor komoly veszélyeket rejt magában, hiszen legalizálja az illegális migrációt, valamint a nemzeti szuverenitás és a biztonság helyett az emberi jogokat állítja előtérbe. Németh Zsolt elmondta: éppen ezért a szakadék a migrációpárti és bevándorlásellenes narratíva között kezd globális problémává válni, és bár utóbbiak még kisebbségben vannak, egyre erőteljesebb a hangjuk.

Németh Zsolt emlékeztetett: az elmúlt három hónapban, amióta a magyar kormány az USA-val együtt elsőként hozta meg a döntést, hogy kilép a tárgyalásokból, számtalan ország kezdett érdemi belpolitikai vitát a kérdésről, akik korábban nem hallatták a hangjukat ebben a témában.

A Fidesz politikusa emlékeztetett: az Egyesült Államok és a visegrádi négyek mellett – a többi között – Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Izrael, illetve Ausztria, Lettország és Bulgária sem vett részt a szavazáson. A politikus úgy fogalmazott: fontos dolog történt a világpolitikában a migráció tekintetében, a közeljövőben pedig komoly és éles vitákra lehet majd számítani. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a paktum miatt kialakulhat egy migrációs hálózat, az ugyanis “csupán porhintés”, hogy a csomag önkéntes, és nem kötelező érvényű. Hiába képezi ugyanis a javaslat az ún. puha jog részét – vagyis nem kötelező érvényű – könnyen azzá válhat a nemzetközi bíróságok joggyakorlata által.