+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A tejiparban, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban, a húsiparban és a sütőiparban is hatékonyabbá tennék a robotok az élelmiszer előállítást. Informatikusok és élelmiszeripari szakemberek dolgoznak az Ipar 4.0 stratégián, ami hatékonyabbá teheti az ágazatot, ezáltal növelheti a magyar élelmiszergyártók versenyképességét. A csomagolásban és a készáru szállításban eddig is alkalmazták a robotokat, de a digitalizáció robbanásszerű fejlődése a hazai gyárakban is számos lehetőséget kínál a cégeknek – mondta el a Spájzban Galambos Péter, az Óbudai Egyetem Antal Bejczy iRobottechnikai Központjának kutatója. A szenzor technika ma már ott tart, hogy egészen kis összetevőkkel is ügyesen bánnak a gépek. Kidolgozták például azt az eljárást, amellyel a vágóállatok belsőségét el tudják különíteni a robotok.

Fogyasztói bizalmatlanság, téves információk

A tejiparban nem használnak tartósítószereket és nincsenek rákkeltő anyagok az élelmiszerekben – szögezte le Vörös Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) szövetségi titkára arra a kérdésre, hogy lehetnek-e egészségre ártalmas összetevők a hazai feldolgozóiparban előállított termékekben? Még 100 éve mindennaposak voltak az élelmiszerekre visszavezethető megbetegedések, ma – az ágazat iparosodásának köszönhetően- ez kizárható. Hozzátette: gyakran találkoznak olyan véleményekkel, hogy bizonyos adalékanyagok betegségeket okozhatnak, azonban ettől Európában senkinek nem kell tartani, hiszen az élelmiszereket előállító üzemeket az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság a lehető legszigorúbb szabályok szerint ellenőrzi. A Szövetség a jövőben tájékoztató kampányt indít az élelmiszergyártókkal kapcsolatos bizalom visszaállításáért. Galambos Pétert, Dr. Sebők Andrást, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és Vörös Attilát, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének szövetségi titkárát Emesz Lilla kérdezte.