+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője a Karc FM-en azt mondta: a „nyílt román állam alkalmatlannak bizonyult az úzvölgyi helyzet kezelésére.” Szerinte több jele is volt annak, hogy nem volt törekvés a konfrontáció megakadályozására. Román szélsőségeseket szállító menetoszlopok úgy haladtak át a fél országon, hogy egyetlen igazoltatás nem történt, senki nem tette fel nekik a kérdést, hogy milyen szándékkal utaznak a katonatemetőhöz. Világos volt, hogy a román rendőrség és csendőrség nem akarta megakadályozni, hogy elfajuljanak a dolgok. A szakértő szerint ha igaz, hogy a csendőrség több száz fővel volt jelen, akkor a temetőt körbe lehetett volna venni, meg lehetett volna akadályozni, hogy a román huligánok behatoljanak. Pászkán Zsolt szerint nem kell finoman bánni a kifejezésekkel: a román rendőrség alkalmatlan az ilyen helyzetek kezelésére, és cinkos abban, hogy ilyen állapotok alakuljanak ki.

Titkosszolgálati aknamunka?

A nyílt román állam mellett a „másik szintet” azok jelentik, akik előkészítették a terepet az eseményeknek. Pászkán Zsolt szerint hónapokkal ezelőtt megkezdődött ez a folyamat. A román hírszerzés – és annak különböző minisztériumokban ülő képviselői – biztosította azt, hogy az állam ne működjön megfelelően ebben az ügyben. Így intézték például el, hogy mindenki hunyjon szemet afölött, hogy a dormánfalvi román polgármester törvénysértő módon engedélyezte a temető átalakítását. Többek között építési engedélyek nélkül emeltetett betonkeresztet, de a román honvédelmi minisztérium is úgy adott anyagi támogatást az új parcellákhoz, hogy közben senki nem tudta igazolni, hogy az építők rendelkeznek a temetőben elhantoltak anyaországainak, vagy akár a román Hősök Emléke Országos Hivatalának engedélyével.

Régi-új arc a provokátorok között

Pászkán Zsolt felidézte: a román közvélemény „segítséget is kapott” ahhoz, hogy legyen ürügy a román keresztek felállításának megvédéséhez. Amikor ugyanis a román fél is érzete, hogy álláspontja nem védhető a temetőben történ átalakításokkal kapcsolatban, megjelent néhány civil, akik fekete szemeteszsákokba csomagolták a román kereszteket. Ezeket a zsákokat azonban csak addig tartották a kereszteken, amíg fotókat készítettek akciójukról. E képek aztán bejárták a román sajtót, ami alkalmas volt arra, hogy felhergelje a román szélsőségeseket, és erkölcsi alapot – vagy legalábbi magyarázatot – szolgáltasson az új parcella felállítására. Pászkán Zsolt felidézte, hogy a fekete zsákokkal érkező civil csoport egyik női tagja korábban a tusnádfürdői nyári egyetemen személyes performansszal tiltakozott a magyar kormány politikája ellen. Ő az, aki most több száz kilométerrel arrébb ismét megjelent egy „érzékeny helyszínen,” hogy provokatív módon letakarja a románok által – ettől még törvénytelenül felállított – kereszteket. Innentől viszont a román sajtó román áldozatokról és magyar intoleranciáról tudott cikkezni.