+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Történt olyan cselekmény a parlamentben, mely a BTK-ba ütközik – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában, a Hangolóban a Századvég Alapítvány jogi szakértője. Ifj. Lomnici Zoltán szerint megvalósult a kényszerítés bűncselekménye, mely akkor történik, ha valakit erőszakkal eltérítenek és az jelentős érdeksérelmet okoz. Ez akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Hozzátette: a hatóságok ki fogják vizsgálni a történteket és ha az érintett ellenzéki képviselőket meggyanúsítják, akkor a parlament a mentelmi joguk felfüggesztéséről is dönthet. Beszélt arról is, hogy a hangadó az a Tordai Bence volt, aki már korábban is tiszteletlenül viselkedett a plenáris üléseken. Szerinte az ellenzéki képviselők azért is viselkedtek így, mert nem érzik, hogy el kell számolniuk a választóik előtt.

Lomnici Zoltán azzal is egyetért, hogy a házelnök szigorítsa a fegyelmi felelősséget a képviselők között. Ha az utcán történtekkel kapcsolatban lehet találni összefüggést a “felhívó és a károkozás között”, akkor a bírósági gyakorlat szerint aki ilyenre buzdította az embereket anyagi felelősséggel tartozik. A munka törvénykönyvének módosításakor a parlamenti ülésteremben ellenzéki képviselők egy csoportja eltorlaszolta a házelnöki pulpitust. Sípokkal, szirénával hangzavart okoztak és órákon át gátolták az országgyűlés rendes működését. Emiatt Kövér László az országgyűlés elnöke pénzbüntetést és egyéb szankciókat helyezett kilátásba.