A baloldali előválasztás első fordulójában alulmaradt főpolgármester pénteken délelőtt egy órás késéssel végül megtartotta azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette visszalépését a miniszterelnök-jelöltségért folyó „küzdelemtől”. Az érzelemdúsra sikeredett bejelentés tartalma nem lepte meg a közvéleményt, Budapest főpolgármesterének olyan mértékben ugrott meg az elutasítottsága a baloldali szimpatizánsok körében, hogy az előválasztás kitalálói kénytelenek új forgatókönyvet írni – fogalmazott a Karc FM-en a XXI. Század Intézet elemzője.

Nagy Ervin szerint komolytalan volt mindaz, amit Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az utóbbi napokban művelt és hogy sokszor óráról-órára változtatták véleményüket a „hogyan tovább?” kérdésben. Ennek mélypontja az volt, amikor egy közjogi relevanciával nem bíró előválasztási folyamat kellős közepén Karácsony Gergely kormánynévsort hirdetett.

Karácsony Gergely a pozíciók idő előtti osztogatásával tulajdonképpen újra elővette az egyszer már besült javaslatát, hiszen a 2018-as kampányban is jó előre árnyékkormányt hirdetett a szocialisták miniszterelnök-jelöltjeként – emlékeztetett Nagy Ervin. Az elemző megítélése szerint ami három éve nem működött, az most sem vezeti győzelemre a baloldalt. Az ellenzéki szereplők – ahogyan az elmúlt 30 évben – most is csak egymással vannak elfoglalva, velük szemben egy cselekvő polgári kormányt látnak a választók, amely európai szinten kiáll a magyar érdekekért, és mindent elkövet azért, hogy a koronavírus-járvánnyal együtt járó egészségügyi és gazdasági hatásokat enyhítse. Karácsony Gergely helyzetét az sem erősíti, hogy hiába próbálja magát Gyurcsány Ferenctől függetlenül meghatározni, főpolgármesterként Budapest élére szinte kizárólag az egykori bukott miniszterelnök bizalmasait ültette.

A közjegyző nélkül lebonyolított első fordulót Gyurcsányné Dobrev Klára nyerte meg, a második és a harmadik helyezett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter némi hezitálás után közölték, hogy közösen szeretnének indulni a második felvonásban. Miután a Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György közölte, hogy az elképzelés abszurd, szakítottak, majd a Momentum bejelentette, hogy ők Márki-Zay mellé állnak. Ezután jött a szokásos üzengetés, majd Karácsony csütörtökön egy hármas miniszterelnök-jelölti vitát javasolt. Márki-Zay viszont ellentámadásba lendült, és azt mondta, hogy a főpolgármester becsapta és zsarolni akarta őt, ráadásul hiteltelenek az elszámoltatási ígéretei, mivel Zuglóban korábban gond nélkül dolgozott együtt a hírhedt MSZP-s politikussal, Tóth Csabával. Ezután dönthetett úgy Karácsony Gergely, hogy pénteken bejelenti visszalépését.