+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Rendkívül súlyos ügy a kispesti, noha az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – mondta a Karc FM reggeli műsorában az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán szerint egy ilyen súlyú cselekménynél, ahol önkormányzati tisztségviselők is érintettek lehetnek, önmagában egy sajtóhír is elég az eljárás megindításához. Szerinte ügyészségi felügyelet mellett biztosan fog valamilyen rendőrségi eljárás indulni, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy nem lehet beazonosítani az érintett személyeket, akiket később ki is hallgatnak.

A Büntető Törvénykönyv 27. fejezetének több pontja is illeszkedik a hangfelvételek szerinti tényállásba. Ilyen a gazdálkodó szervezetkénti vesztegetés és annak elfogadása, a hivatali vesztegetés és a befolyással való üzérkedés. Lomnici Zoltán beszélt arról is, hogy a polgármester hivatalos személynek minősül és ha tudomására jut valamilyen bűncselekmény, azt azonnal jelentenie kell a rendőrségnek. Ha elmulasztja, akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. A jogász szerint az eljáró hatóságok feladata megállapítani, hogy ezek a cselekmények bűnszervezetben történtek-e? Elmondta: videó- és hangfelvételek készítése az érintettek hozzájárulása nélkül bűncselekmények számít Magyarországon, de a bírói gyakorlatban ezeket a felvételeket felhasználják és ez mentesíti a felvétel készítőjét a felelősségre vonás alól. Ilyen esetben a közérdek felülírja a személyiségi joghoz fűződő jogosultságot.

A Hír TV és a Magyar Nemzet birtokában lévő csaknem 50 órás hangfelvételen Lackner Csaba kispesti szocialista önkormányzati képviselő arról beszél, hogy az önkormányzat megbízásából munkához jutó vállalkozók hogyan juttatnak vissza pénzt önkormányzati tisztségviselőknek. Somogyi Lászlóné önkormányzati képviselő férje Somogyi László vállalkozó, az elmúlt hat évben egymilliárd forintnyi megbízáshoz jutott az önkormányzattól. A felvételek szerint a mostani választáson a szocialisták által már nem indított Kránitz Krisztián az önkormányzati vagyonkezelő igazgatója mozgatta a szálakat. A felvételek szerint Gajda Péter MSZP-s polgármester is érintett lehet az ügyben. Gajda Péter polgármester egyébként azóta bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz a „fehér poros videó” miatt.