A 2022-es országgyűlési választáson dől el valójában, hogy hány körzetben lesz valóban baloldali befutó, nem pedig egy háziversenyen az ellenzéki pártok megállapodása alapján – jelentette ki a Karc FM hírműsorában a Nézőpont Intézet elemzője.

Rotyis Bálint leszögezte, az ellenzéki előválasztás eredményének közjogilag nincs jelentősége. Azt, hogy a Demokratikus Koalíciót követően a legtöbb egyéni körzetben Jobbikos győzelem született, nem a választói akarat, hanem Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter alkujának az eredménye.

Az elemző megítélése szerint könnyen változhatnak az erőviszonyok, hiszen a Jobbik elnöke leszerepelt a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Az elmúlt évek sorozatos tisztogatásainak következtében mostanra nem állnak mögötte alapszervezetek, ellenlábasait eltávolította a vezetésből, így politikai túlélése lényegében Gyurcsány Ferenc jóindulatától függ.

Gyurcsány Ferenc úgy szúrt ki a Jobbikkal, hogy közben a felemelkedés látszatával hitegette Jakab Péter pártelnököt, aki belement a játékba és felvette azt a szélsőséges retorikát, melyre a kizárólag a radikális baloldali szavazók a vevők-tette hozzá az elemző.

Szerinte Jakab Péter felszalámizta a Jobbikot és olyan egyeduralmat alakított ki, hogy a mostani leszereplése ellenére sem fog megbukni, mint pártelnök.