+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

„Nem tudjuk, mire kell odafigyelni, ha azt szeretnénk elérni, hogy egy látássérült, vagy egy autista sikeresen tudja használni a világhálót” – fogalmazott Pulay Gellért az IT Összefogás szervezője, az IThon.info alapítója a Karc FM-en. Hozzátette: az Európai Unió szabványokat határoz meg a webes akadálymentesítés kapcsán, ami három különböző szintet jelent. Az állami szervekhez kapcsolódó weboldalaknál ezt szigorúan veszik.

Egy kis odafigyelés

A webes akadálymentesítés hiányosságaival ma Magyarországon minden tizedik ember találkozik, vagyis csaknem 1 millió ember. A szakértő a hibák között példaként említette, hogy több weboldalon a beállítás ikonja egy forgókerék, amit viszont a képernyőolvasó program képnek értelmez. Ezt egy látássérülteket segítő program nem tudja értelmezni, így csak annyit közöl a felhasználóval, hogy az a tartalom „üres.” Egy látássérült tehát nem tudja használni ezt a funkcióját a honlapnak.

Ugyanakkor az akadálymentesített weboldal nem azt jelenti, hogy a designról le kell mondani, – teszi hozzá a szakértő, – viszont arra szükség van, hogy a háttérstruktúra logikus legyen, és az alkalmazás értelmezni tudja. A 40-50 szempont között említette még az egymástól eltérő funkciók színezését, vagy éppen azt, hogy ne legyen olyan funkció, ami csak egérrel működtethető.

IT összefogás

Az IT összefogással azon cégeket szeretnék megszólítani, amelyek érintettek webes akadálymentesítésében, webfejlesztésben, mobil fejlesztésben. De nem csak fejlesztő cégek figyelmét szeretnék felhívni a problémára, hanem nagyvállalatokét is, hogy saját oldalukat, applikációikat tegyék akadálymentessé. A cél, hogy „trendi legyen” webes akadálymentesítéssel foglalkozni – fogalmaz az összefogás szervezője. A programban résztvevő cégek egy éven át viselhetik az akadálymentes IT címet. Cserébe annyit kell tenniük, hogy segítenek ezekben a fejlesztésekben, az akadálymentesített weboldal gondolkozásmód terjesztésében. Azt is vállalniuk kell, hogy a következő egy évben érzékenyítési programot szerveznek a saját cégükön belül is. A pályázaton részt venni kívánó cégek május 6-áig jelentkezhetnek a ithon.info/osszefogas oldalon. Back Réka interjúja.