+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Magyarországon rendezetlen a magán-egészségügyi ellátás – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. Szerinte a magánellátás nincs szabályozva, nincsenek minőségbiztosítások és azt a hamis illúziót keltik az emberekben, hogy ott csak magas színvonalú orvosi ellátást kapnak. Magyarországon az emberek évente 100-120 milliárd forintot költenek el a magán egészségügyben, de a rendszer igazságtalan, mert nem mindenki tud ebben részt venni, nem mindenki tudja megfizetni – tette hozzá Rékassy Balázs.

A közgazdász szerint az állami ellátásban kell jól megfizetni a szakdolgozókat és akkor az ellátás is színvonalasabb lesz, mert nem fáradt és túlhajszolt orvosok fogadják a betegeket. Kutatásra hivatkozva azt mondta, hogy a megkérdezett orvosok 950 ezer forintos fizetéssel lennének elégedettek és akkor nem vállalnának plusz munkákat a közfinanszírozott ellátás mellett.

A kutatásban 300 orvost kérdeztek meg. Kétharmaduk dolgozik a magánegészségügyben is, 14 százalékuk pedig már csak a magánszolgáltatóknál vállal munkát. Míg a közfinanszírozott ellátásban 2-3 ezer forint az orvos órabére, addig a magán egészségügyi szolgáltatóknál ennek a többszöröse. A megvizsgált 33 egészségügyi szolgáltató éves árbevétele elérte a 37 milliárd forintot.