+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője szerint az, hogy ma a fővárosban vita lehet arról, hogy Szent Istvánnak illő-e szobrot állítani, az az ezeréves Magyarország értékeinek és történelmének meggyalázása. Nacsa Lőrinc emlékeztetett, hogy az államalapító szent király volt az, aki a nyugati és keresztény világhoz kötötte az országot és olyan intelmeket hagyott az utókorra, ami alapján el lehet vezetni az országot. „Amikor az ő szobráról vita van és olyan alternatívák kerülnek az asztalra, mint Lukács György lehetséges emlékműve, akkor nagyon nehéz időszak lesz Budapest életében a következő néhány év.” Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen nem hozhat fejlődést a fővárosnak, hiszen így nem a munka lesz a lényeg, hanem az ideológiai harc.

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlenül indulnak most ezek a viták, hiszen a budapesti vezetéshez sorra csatlakoznak a Gyurcsány-korszak emberei. A volt SZDSZ-es főpolgármester, Demszky Gábor már szorgalmazta is, hogy Magyarország ismét vegyen fel nemzetközi hiteleket. Nacsa Lőrinc szerint Karácsony Gergely kénytelen ezeknek az embereknek is megfelelni a választási támogatásért cserébe. Emiatt hozhat olyan döntéseket, mint a korábban a fővárosi közgyűlés által létrehozott, az Alstom-szerződéseket vizsgáló bizottság megszüntetése.

A KDNP politikusa felidézte, hogy a négyes metróhoz kapcsolódó összes ügylet az 1990 óta eltelt demokráciatörténet legnagyobb korrupciós botránya, ami a Gyurcsány-Demszky-korszakhoz köthető. Szerinte „Karácsony Gergelynek most Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan benyújtja a számlát,” a megállapodásuk azt is tartalmazhatta, hogy meg kell szüntetni a vizsgálódást, nyomozást az ügyben. Nacsa Lőrinc egyúttal emlékeztetett: korábban Karácsony Gergely is a Demokratikus Koalíció ellen politizált, illetve a Momentum is a Gyurcsány Ferenccel való szembenállás miatt jött létre, most mégis együttműködnek. A KDNP-s politikus álszentnek nevezte, hogy a Momentum több képviselője már fel is mondta az együttműködést kerületi szinten a balliberális pártokkal, hiszen ők is jól tudhatták, milyen politikát visznek döntési pozícióban a szocialista politikusok.

Törékeny roncskoalíció

Nacsa Lőrinc kifejtette: miután a baloldali pártok és a Jobbik közösen elérték a célt, hogy az önkormányzati választáson sikereket könyvelhessenek el, egyből háttérbe szorult az összefogás, amit átvett a saját érdekek képviselet. Emiatt szerinte már látszanak a politikai ellentétek például Pesterzsébeten, ahol az MSZP és a DK képviselői által előterjesztett és a többi formáció politikusai által megszavazott nagymértékű fizetésemeléssel a Momentum nem értett egyet, majd nem fogadta el a számára felajánlott pozíciókat sem. Hasonló törésvonalak fedezhetőek fel Zuglóban is, ahol Horváth Csaba a képviselő-testület rovására növelte volna a hatáskörét, miközben a kerületben ellenzéki többség van – vagyis Nacsa Lőrinc szerint a szocialista polgármester valójában a saját embereiben nem bízik. A KDNP-s politikus úgy vélte: a választási eufória lecsengésével lassan a felszínre fognak kerülni a pártok vitái.

Karácsony Gergely ugyanakkor megpróbálja a keresztény-konzervatív jobboldalra tolni az ő egyet nem értési problémáját, amikor azt mondja, hogy a Fidesz-KDNP érdeke a hajszálrepedések megmutatása. Valójába viszont Nacsa Lőrinc szerint a balliberális oldal akarja eltitkolni ezeket a feszültségeket, ami egyre kevésbé sikerülhet. Amikor ugyanis el kellene kezdeni igazából dolgozni, ott ki fognak jönni a véleménykülönbségek.