+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályelnöke a Karc FM-en elmondta: Magyarországon nem alakult ki a termelői szervezetek normális integrációja, többségében inkább felvásárló rendszerhez hasonlít a magyar modell. Ez viszont azt is jelenti, hogy néhány kivételtől eltekintve a termelők nem tudják megfelelő áron biztonsággal eladni a termékeiket. Többek között ezért vannak kitéve a „multinacionális láncok káros szokásának,” amely a jó minőségű szezonális magyar árut vevőcsalogató, akciós termékként vezeti be a piacra.

A magyar dinnye esetében például egyes nagy áruházak most is 120 forint körül árulják a gyümölcsöt, miközben a piacokon, a termelői eladásokban ennél 80 – 100 forinttal magasabb az ára. Az, hogy a multinacionális kereskedelem akcióval kezdi a termékek terítését, megnehezíti, hogy később normál, a termelőnek is hasznot jelentő szintre tornázzák vissza az árakat. Mártonffy Béla tájékoztatása szerint elkezdődött az egyeztetés arról, hogy ez a jelenség szűnjön meg Magyarországon.

A termelői érdekek érvényesítését, és a rendszer egészét nyomja emellett a 27 százalékos általános forgalmi adó is. A szakértő szerint a kertészetet ma már nem lehet így tovább fejleszteni. Az ágazat ugyanis most a valós „produkciójának csupán 30 – 40 százalékát tudja letenni az asztalra.”

Hitel nélkül nem megy

Mártonffy Béla szerint többek között azért maradnak el a lehetséges fejlesztések, mert a bankok nehezebben adnak úgy hiteleket, hogy a termelőknek nincs megfelelő önrésze. Utóbbit többek között az áfa jelentett teher és az ebből fakadó feketekereskedelem jelentette egyenlőtlen versenyhelyzet okozza.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályelnöke kitért az őstermelői rendszer megváltoztatásának szükségességére is. Úgy fogalmazott: az őstermelői rendszer elvégezte azt a küldetést, amit szántak neki, mostanra viszont lejárt az ideje. Ehelyett egy olyan, megfelelő kedvezményekkel kombinált rendszert kellene bevezetni, amivel nem teszik érdekeltté a gazdát, hogy adót optimalizáljon. Ha ez megtörténik, akkor azonnal láthatóvá válik a gazdálkodók papíron kimutatható jövedelme, amivel rögtön hitelképessé válnának. Pelyach Gergely interjúja.