+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az új gyárakkal, az infrastruktúra fejlesztéssel, az agglomeráció kiszolgálásával vagy éppen a helyben tanuló több ezer fiatalnak nyújtott jövőképpel Kecskemétnek be kell lépnie egy konszolidációs időszakba. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Karc FM-en kifejtette: az elmúlt években a város olyan dinamikával fejlődött, hogy „a további növekedés már nem feltétlenül lenne szerencsés”. A fejlődési periódus után így most az elért eredmények konszolidálására van szükség.

Önmagukért és az agglomerációért

A polgármester szerint Kecskemétre nem jellemző az elvándorlás, sőt a város lélekszáma is egyre gyarapodik. Ennek egyik bázisa a duális képzésben részt vevők fiatalság. A 2012-ben indult képzési rendszerben – a szakiskolai és felsőfokú szinten egyaránt – részt vevők mintegy 90 százaléka el is tud helyezkedni. Nagy részük ráadásul helyben, a városban létrejövő munkahelyeken talál lehetőséget.

A polgármester szerint az ipari fejlesztések „multiplikátor hatása” mindenütt érezhető a városban. Ide sorolta a szolgáltatásokat, a pénzügyi területet, a logisztikák egyaránt. Szerinte ennek is köszönhető, hogy a fiatalok 60 százaléka már helyben megtalálja a jövőjét. A városnak ugyanakkor az agglomeráció lakosságának ellátását, kiszolgálását is kezelnie kell. A 112 ezres saját lakosság mellett a 180 ezres kecskeméti agglomeráció jelentős része is napi szinten használja a megyeszékhelyet.

Nem csak összeszerelnek

A Kecskeméten most második gyáregységét is felépítő német autóipari cég fejlesztéseivel kapcsolatban Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: az a technológia, amit a világ autóipara ma képvisel, jelenleg Kecskeméten a legfejlettebb. Az elektronikai vagy mechatronikai fejlesztések terén olyan technológiát alkalmaznak, ami a világ más gyáraiban még nincs is bevezetve. Ennek sok elemét itt kell kidolgozni és megtanulni. Ez pedig „komoly mérnöki és informatikai hátteret is igényel”, vagyis az innováció elengedhetetlen része a fejlesztéseknek.