Tombol a Covid 4. hulláma keleti szomszédunknál, az egészségügyi ellátórendszer lehetőségeinek a határát súrolja a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma. Emellett energiaválság van, hiszen a lakossági gáz és az áram ára rövid idő alatt háromszorosára szökött, a rezsiköltség a háztartások jövedelmének 70 százalékát is elviheti. Mindezeket tetézi egy kormányválság, amelyre a hét elején megtartott bizalmatlansági szavazás tette fel a koronát – fejtette ki a Karc Fm-en az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese. Szabó Ödöntől megtudtuk, hogy jelenleg egy ideiglenes kormányzat működik korlátozott hatalommal. Ez azt jelenti, hogy sürgősségi kormányrendeleteket nem tud hozni, költségvetést nem tud beterjeszteni és módosítani, holott a büdzsét Romániában mindig az utolsó negyedévben fogadják el.

A politikus szerint ehhez a drámai helyzethez a politikai önzés vezetett. A két nagyobb koalíciós párt ugyanis úgy döntött, hogy a kormányzás első évében belső választásokat is tart, és a verseny szeptemberre olyan szinten kiélesedett, ami egy belső konfliktusokkal terhelt időszakot generált. Az egyéni és a pártérdekek kezdtek el dominálni a kormánypolitikában is, aminek következtében gyakorlatilag sarokba szorították egymást. Szabó Ödön szerint az RMDSZ mindeközben higgadt és racionális maradt ugyan, de a 6 százalékával csak annyit tehetett, hogy csitítson a hangerőn, a nagy pártok önzését képtelen volt leállítani.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kiemelte: hiányzott a kellő bölcsesség a kormányzati politikusokból annak felmérésére, hogy a Románia számára amúgy is súlyos kihívásokkal terhelt időszakot ne terheljék belső, politikai vitákkal. Holott előre látható volt, hogy a 4. hullám teljes erővel csap majd le egy olyan országra, ahol az átoltottság nem éri el a 33 százalékot.

Szabó Ödön szerint a kormányválságra a gyors megoldást most az jelentené, ha az USR Plus szövetséget vissza lehetne hozni a koalícióba. Csakhogy a progresszív, jobbközép párt már a 2024-es szuperválasztási évre készül és úgy látja, hogy nagyobb esélye van a győzelemre ellenzékből. A másik megoldás, hogy meg kellene szerezni a másik két, parlamenti párt támogatását, de az RMDSZ a szélsőségesen nacionalista AUR-ral minden együttműködést kizár, a szociáldemokraták pedig taktikáznak. A romániai magyar politikus úgy látja: ilyen körülmények között egy hosszan elhúzódó kormányzati válságra kell készülniük.

Az RMDSZ ezért a következő hetekben arra tesz javaslatot, hogy ha nem lehet egy stabil kormányzatot rövid idő alatt megteremteni, akkor szavazzanak meg a következő fél évre egy ideiglenes, de teljes jogkörrel felruházott kormányzatot és jövő tavasszal kiderül, hogyan tovább.