+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Várostörténeti jelentőségű az Airbus megjelenése Gyulán, de nemzetgazdasági szinten is jelentős lesz az új gyár – mondta a Hangolóban a város Fideszes polgármestere. Görgényi Ernő szerint a vezető helikoptergyártó azért választotta a várost, mert az M44-es útszakasz megépítése után gyorsforgalmi úton is elérhető lesz a térség. Gyula területet ad a zöldmezős beruházáshoz. Bár a polgármester pontos számot nem akart mondani, annyit elárult, hogy több százas nagyságrendben ad majd munkát a gyár az embereknek.

A feladathoz ráadásul speciális tudás kell majd, ezért is létesít a kormány a városba a gyár mellé Repülőgépipari Akadémiát. A polgármester bízik abban, hogy Kecskeméthez hasonlóan a gyár megjelenése a beszállítókat is a térségbe vonzza. Szerinte a gyár azt jelenti a Viharsaroknak, mint a BMW gyár a Hajdúságnak.

Görgényi Ernő felidézte, hogy Gyula gazdasága a rendszerváltáskor súlyos veszteségeket szenvedett el. Leépült a gépipar, a könnyűipar, munkahelyek ezrei szűntek meg, a szocialista városvezetés idején pedig a nagy hírű Gyulai Húskombinátban is bezárták a vágóhidat. 2010 óta viszont, a munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhetően sokan jutottak ismét munkához. A 31 ezres lélekszámú városban és környékén 1600 munkanélküli van, de a járásban ennél több. 10 ezer fölötti a munkára várók száma – ráadásul jórészük szakképzettséggel rendelkezik.

Az Airbus Helicopters 2021-től gyárt majd helikopter hajtóművekhez alkatrészeket Gyulán.