+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

“Egyértelmű, hogy az uniós tagok csak szájkaratéztak a kanadai G7 találkozón”. Novoszáth Péter közgazdász szerint azok voltak hangosak, akiknek egyébként gondjaik vannak saját országaikban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense emlékeztetett: Franciaországban állandóak a sztrájkok, gyengén teljesít a gazdaság, Németországban is belpolitikai is gondok vannak, de Kanada miniszterelnökének is kínos kérdéseket tesznek fel arról, hogy milyen üzleti körök segítették hatalomra?

Szembe az autópályán?

Novoszáth Péter szerint a Donald Trump amerikai elnökkel szembe helyezkedő tagok csak azt próbálják elfedni, hogy valójában mennyire meggyengültek. A közgazdász elképesztőnek nevezte, hogy a német, francia vezetők Donald Trump elszigetelődéséről beszélnek, miközben valójában Európa vezetői szigetelődtek el a világtól. Nem akarják észrevenni, hogy kritikáik ellenére semmit nem értek el Washingtonnal szemben. Az elmúlt időszakban nem tudták például meghátrálásra késztetni Trumpot a vámrendszer ügyében, de az amerikai Irán-politikán sem tudtak változtatni, ami szintén jelentős gazdasági veszteséget jelent több, a térséggel kereskedő európai országnak.

Félkarú óriás

Novoszáth Péter szerint az is európai érdek lett volna, hogy Oroszország képviseltesse magát a tanácskozáson. A G7-ek ugyanis eredetileg G8-ak voltak, de az Oroszország ellenes szankciók részeként hagyták ki belőle Moszkvát. A világ legfejlettebb gazdaságai között emellett ma már nem lehet megkerülni Kínát sem, így a jövőben Pekingnek is ott lenne a helye a tanácskozáson.