+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A német gazdaság elégedetlen a politikai elit teljesítményével – vélekedett a Hangolóban a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Kiszelly Zoltán példaként említette az elhibázott energiapolitikát és hogy a döntéshozók nem foglalkoznak az autóipar gondjaival. Szerinte nem csak Angela Merkel elszólása mutatja, hogy nem marad kancellár 2021 végéig, ahogyan azt ígérte, de politikai jelei is vannak közelgő távozásának.

Kiszelly Zoltán emlékeztetett, hogy a CDU koalíciós partnerei, a szociáldemokraták népszerűségben a korábbi 30-ról 13 százalékra estek vissza, a szabaddemokraták pedig kiestek a szövetségi parlamentből. Folyamatosan veszít népszerűségéből pártja a CDU is, amely korábban 40 százalék fölött volt, most 30 százalék alatt van. A bevándorlásellenes AfD a keleti tartományokban már népszerűbb, mint a CDU, a zöldek pedig országosan megközelítették a kereszténydemokratákat.

Az elemző szerint Angela Merkel hibát követett el, amikor elüldözte maga mellől a tehetséges politikusokat és másodrangú emberekkel vette körbe magát. Kiszelly Zoltán úgy véli, ősszel a tartományi választások után új politikai helyzet jöhet létre Németországban. Angela Merkel egy olyan válságmenedzser aki egyben próbálja tartani a boltot, de az minden részében recseg-ropog. A német kancellár a napokban egy lakossági találkozón azt mondta, hogy év végéig marad hivatalában. Később ezt elszólásnak nevezte és cáfolta, hogy hamarosan távozna.