+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

“Éppen itt az ideje, hogy hőseinkre büszkék legyünk.” Be kell mutatni az eseményeket, ahogyan azok a valóságban megtörténtek – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Hangolóban a Becsület útján című film rendezője. Mudry Péter szerint most különösen fontos a történeti hűség, amikor “néhány történész azon sopánkodik, hogy ne adj’ isten a magyar történelmet még dicsőíteni kell”. A játékfilmes elemek mellett választottak dokumentumfilmes módszereket, archív felvételeket is, hogy hitelesen mutassák be, hogyan történt Koszorús Ferenc mentőakciója 1944 júliusának elején, amikor a Budapestre vezényelt csendőrök három nap alatt 350 ezer, a fővárosba menekült zsidót akartak koncentrációs táborokba küldeni a németek parancsára.

A rendező szerint sok segítséget jelentett Koszorús Ferenc kék könyve, feljegyzései, visszaemlékezései és Bokor Péter 70-es években készült dokumentumfilmje, melyben az akkor még élő egykori katonák is megszólaltak. Szerinte a film nemcsak a páncélosok mentőakcióját mutatja be, hanem megrajzolja az ezredes 1918-ban kezdődött katonai pályáját is.
Koszorús Ferencet az akció után a németek le akarták tartóztatni, emiatt elmenekült Magyarországról. Az Egyesült Államokban telepedett le, az arlingtoni katonai temetőben nyugszik. Bátor tettéről az amerikai iskolai tankönyvek is megemlékeznek.

A becsület útján című film főszereplői: Hirtling István és Trill Zsolt. A film díszbemutatóját a Stefánia Palotában tartották. Koszorús Ferencnek emléktáblája van a Wesselényi utcai zsinagógánál és nemrég avatták szobrát a Budai várban.