+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint, ha holnap tartanák az önkormányzati választásokat, akkor is el tudnák végezni a feladatukat. Pálffy Ilona dlmondta: túl vannak a nyilvános főpróbán és minden lezajlott fennakadás nélkül. A választói névjegyzékeket jövő október 11-e délután 16.00 órakor zárják le. Szerinte az átjelentkezések miatt nem lesz sorban állás, a 19 órai urnazárásokat követően azonnal megkezdik az adatok feldolgozását.

Várhatóan 20 órától már nyilvánosságra kerülnek az első eredmények, a polgármesterválasztások eredményei 23 óra körül már meglesznek.

Pálffy Ilona beszélt arról is, hogy 2 ezer településen nemzetiségi választásokat is tartanak és emiatt egy-egy választópolgár akár hat szavazólapot is kaphat. Szerinte nehéz lesz ennyi szavazólapot szabályosan kitölteni, de ebben segítenek a szavazókörök munkatársai. Gondnak nevezte, hogy az 50 ezer jelölt csak 5 ezer számlálóbiztost delegált, de reméli, hogy a pártok az utolsó héten még mozgósítják aktivistáikat, hogy részt vegyenek a szavazókörök munkájában.

Elmondása szerint növekedett az olyan települések száma, ahol csak egyetlen polgármesterjelölt van: 943 ilyen település van, a nagyvárosok többségében 4-5 jelölt verseng a polgármesteri tisztségért. A helyhatósági választásokat október 13-án vasárnap tartják. Az önkormányzati képviselőket és polgármestereket öt évre választják meg.