+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A világon elsőként dolgoztak ki az ú.n. szemszárazság kezelését is segítő módszert a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikájának munkatársai. A kutatás több mint tíz éve tart, amely során a könnymirigyeket, és a hozzájuk kapcsolódó vezetékrendszert vizsgálják. Szakértők szerint a szemszárazság egyre nagyobb problémát jelent, egyre több embert érint.

Sokaknál már nem csak enyhe tünetek jelentkeznek, hanem az életmód romlását is eredményezi. Nehézséget jelent az olvasás, vagy a technikai eszközök használata, de még a klímaberendezés működése is zavarhatja az érintettet. A betegség kezelésére eddig csak az ú.n. műkönny állt rendelkezésre, ami azonban nem jelent megfelelő megoldást.

Dr. Tóth Molnár Edit, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a Karc FM-en úgy kifejtette: a „könnyfilm” változása okolható a kellemetlen tünetekért.

Ez az, ami bevonja a szemet, és ha nem kap a könnycsatornák felől megfelelő folyadékot, akkor következhetnek be a különböző gyulladások, hegesedések, amelyek következtében akár visszafordíthatatlan látásromlás is kialakulhat.

A legújabb kutatási eredmények következtében jobban megismerik a könnycsatorna mechanizmusát, így könnyebb lesz új módszerek és gyógyszerek tesztelése, hogy a későbbiekben hatékonyabb, terápiás segítséggel is tudják majd kezelni az érintetteket.

A szegedi eredmények a nemzetközi kutatók figyelmét is felkeltették.
A Kaliforniai Egyetem munkatársai például a jövőben a magyar szakemberekkel együtt folytatják a kutatást.
Csesznák Anikó interjúja.