+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem valószínű, hogy lesz politikai felelőse az AfD képviselője elleni támadásnak – véli az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Törcsi Péter a Karc FM-en elmondta: ugyan zajlik a nyomozás a Frank Magnitz-ot, az Alternatíva Németországnak párt brémai tartományi vezetőjét ért fizikai erőszak ügyében, de a jelenlegi német helyzetben senkit nem fognak felelősségre vonni a közéletből. Úgy vélte ugyanakkor, hogy – bár konkrét fenyegetés a német belpolitikában még nem hangzott el az AfD politikusaival szemben, de – a kormánypártoknak a formáció közös ellensége és az elmúlt hónapokban gyakorlatilag karanténba zárták a pártot.

“Íratlan szabály van” ugyanis arra a német parlamenti pártok között, hogy bárhogy is alakul egy választás, az AfD-vel nem kötnek koalíciót. Ez a távolságtartás is eredményezte, hogy az AfD-re sokan úgy tekintenek, mint egy vállalhatatlan politikai közösségre, amely jobb lenne, ha megsemmisülne. A német sajtónak ugyanakkor még nagyobb a felelőssége, mert rendre minősíthetetlen jelzőkkel illetik a pártot. Törcsi Péter szerint az AfD-t főként bevándorlásellenessége miatt titulálják szélsőjobboldalinak titulálják. Szerinte ezért fordulhatott elő, hogy a támadást bár mindenki elítélte, voltak, akik megjegyezték, hogy a párt magának köszönheti a történteket.

Törcsi Péter úgy fogalmazott: Németországban a hagyományos pártok, – nem beleértve az AfD-t, – föderatív és a nemzeti szuverenitást kevésbé fontosnak gondoló politikát folytatnak, ezért nincsenek óriási tömegtüntetések vagy olyan engedetlenségi mozgalmak, amiket tapasztalni lehet Franciaországban vagy akár a Közép-Kelet Európai régióban.