+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A magyarországi autógyárak többet fektettek be fejlesztéseikbe annál, hogy hagyják magukat valamilyen politikai nyomás eszközévé válni. Kecskés András közgazdász a Karc FM-en hangsúlyozta: a vállalati érdek elsődleges a kapitalizmusban. A német állam ugyan nem annyira tőzsde-központú, mint az Egyesült Államok kapitalizmusa, de a tradicionális német vállalatok ereje óriási. A német kormánynak nincs is különösebb befolyása arra, hogy ezek a vállalatok a saját költséghatékonysági szempontjaikat és üzleti elgondolásaikat felülvizsgálják, egy olyan – számukra jelentőséggel nem bíró – esemény miatt, mint például a Sargentini-jelentés elfogadása. Kecskés András kiemelte: a Magyarországra került befektetési tőke nagy része ráadásul már megvalósult beruházás. Ezt elmozdítani, és máshol infrastruktúrát kialakítani, nem csak többletköltség, hanem jelentős kockázatot is hordoz.

Kecskés Andás úgy fogalmazott: a német vállalati menedzsment nem Angela Merkel szempontjait követi, hanem kőkemény gazdasági megfontolásokat. Ráadásul a német kapitalizmusban a tradicionális nagyvállalatok jelentős lobbierővel is bírnak, amit még az Európai Unió sem tudott lebontani.

A válság előtti percben is süt a nap

Kecskés András közgazdász a Karc FM-en beszélt egy lehetséges új, világgazdasági válság kialakulásának lehetőségéről is. Szerinte például az Egyesült Államok bankrendszerében kódolt kockázatok nem változtak meg, sőt egyre bátrabban alkalmazzák a régi megoldásokat. Magyarország és az Egyesült Államok között lényegi különbség, hogy a tengeren túlon erős befektetési banki pilléren nyugszik a rendszer. Ez a bankszektor ugyanakkor még generálta is azt az állapotot, ami a válsághoz vezetett. A felelőtlen hitelekből származó bevételeket ugyanis ú.n. “tőke-áttételeken keresztül” fektette be, melyek esetében a valóságos nyereségnél nagyobb is tud lenni a haszon, de legalább ekkora a kockázata az alapügyletből származó veszteség megtöbbszöröződésének is. A gyakorlatban így az adott árfolyammozgásból származó veszteség akár százszorosára is nőhet.

Ebben a folyamatban Kecskés András szerint megkerülhetetlen szerepe van a hitelminősítőknek, amelyek előrejelzéseit a piac még mindig erős iránytűként használja. Kecskés András ugyanakkor emlékeztetett, hogy a 10 évvel ezelőtti világgazdasági válság első dominóját a Lehmann Brothers csődje jelentette. Csakhogy 10 évvel ezelőtt a Lehmann Brothers papírjait még a csődöt megelőző napon is a vételre adott kategóriába sorolták a hitelminősítők! Pelyach Gergely interjúja.