+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség először adta át a családbarát kórházi osztály díjat. A díj létrehozásának alapötletét az adta, hogy korábban profitorientált cégeknél már működött a családbarát szemlélet kialakítása. Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, a díj zsűrijének egyik elnöke Spájz magazinunkban azt mondta: annak ellenére, hogy először hirdették meg a pályázatot, sok intézmény élt a lehetőséggel, hogy szélesebb körben megismerjék fejlesztéseiket. Végül 28 pályázóból 15 kapta meg a családbarát címet, a Kórházszövetség XXX. Kongresszusán. A díj erkölcsi elismerés, pénzjutalom nélkül. Volt olyan intézmény, ahonnan négy osztállyal pályáztak, de kettőnél több nem nyerhette el a díjat. A jövőbeni tervek között szerepel, hogy azon kórházak, ahol három osztály is kiérdemli a családbarát címet, az családbarát kórház legyen. A pályázat során egyrészt azt nézték, hogy az adott kórházi osztály milyen családbarát szolgáltatásokat tud nyújtani, másrészt a dolgozók szempontjából családbarát munkahelynek nevezhető-e az intézmény.

Jó példákból nincs hiány

A pályázat rámutatott arra, hogy a médiában megjelenő – a kórházakat negatív színben feltüntető – hírek mellett számos jó történet, fejlesztés és igyekezet van. Van olyan kórházi osztály, amely a teljesebb körű és gyorsabb tájékoztatás érdekében facebook oldalt üzemeltet, de volt olyan pályázó is, ahol a „baba-les” programot lehetett megismerni. Ennek lényege, hogyha az újszülött az intenzív osztályra kerül be, ahol a szélesebb rokonság nem látogathatja, akkor ennek a fejlesztésnek köszönhetően a családtagok is figyelemmel kísérhetik a kicsi fejlődését, nézhetik az ellátás folyamatát.

Munka és magánélet a kórházakban

A pályázat második részére már kevesebb jó megoldás érkezett, hiszen az egészségügyben folytonos a munkarend, éjjel-nappal dolgozni kell, itt nehezebben lehet megvalósítani a családbarát szemléletet – mondta Mészáros Magdolna. A pályázatból szerinte az is kitűnt, hogy különösen az a problémás élethelyzet, amikor mindkét fél az egészségügyben dolgozik. Ekkor többek között a gyermek elhelyezése nagy feladatot ró a szülőkre. Nagyobb intézményekben azonban már erre is van megoldás: például a Debreceni Egyetemi Kórházában is működtetnek bölcsődét.

Van olyan kórház, ahol úgynevezett spórkasszát működtetnek. Ennek lényege, hogy minden hónapban mindenki egyforma összeget fizet be. Az így összegyűlt pénzt pedig minden hónapban annak adják, aki arra a legjobban rászorul.

Társadalmi megbecsülés az egészségügyben dolgozóknak

A díj fontos célja az is, hogy minél nagyobb társadalmi elismerést, megbecsülést kapjanak az egészségügyben dolgozók. A kormányzat ugyan az elmúlt években sok pozitív intézkedést tett, – például a bérekkel kapcsolatba és a munkakörülményeket is javították, – de az egészségügy területén dolgozók a mai napig úgy érzik, hogy a társadalmi megbecsülés sokkal jobb más országban. Mészáros Magdolna tájékoztatása szerint jó példákat erre a helyzetre is lehetett látni a pályázatban. Példaként említette a kedvezményesen igénybe vehető konditeremmel rendelkező intézményeket, vagy azokat a helyeket, ahol fél áron vásárolhatnak wellness szolgáltatásokat vagy színházjegyet. Ezekkel a kezdeményezésekkel segítik elő az egészségügyben és a más területeken dolgozók közötti kapcsolat kialakulását. Mészáros Magdolnát, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagját, a díj zsűrijének egyik elnökét Back Réka kérdezte.

Az első családbarát kórházi osztály díj nyertesei:

Békés Megyei Központi Kórház Felnőtt Hospice-palliatív Osztály
Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály
Dr. Kenessey Albert Kórház Balassagyarmat Csecsemő- és Gyermekosztály
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály
Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály
Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
Szent János Kórház Gyermekosztálya
Békés Megyei Központi Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály
Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Fül-Orr-Gégészeti Osztály
Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Szülészet- Nőgyógyászati Osztály
Bács-Kiskun Megyei Kórház Fiziológiás Osztály
Szent Lázár Megyei Kórház Salgótarján Szülészeti Osztály
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ
Magyar Imre Kórház Ajka Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
Karolina Kórház Mosonmagyaróvár Újszülött- és Gyermek Osztály