+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

2014 januárja óta foglalkoztatási jogviszony a nevelőszülői hivatás, ami szerint a nők otthon tudnak maradni főállásban a gyermekekkel. Ezek az évek beleszámítanak majd a nyugdíjba – mondja Gál Beatrix, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója. Tavaly a kormány egy országos kampányt indított, a nevelőszülőség népszerűsítése érdekében. Az igazgató szerint erre nagy szükség volt, hiszen nagy információhiány van ebben a témában, sokak fejében összemosódott a nevelőszülőség az örökbefogadással.

Nevelőszülő csak egy állomás

Olyan gyerekekről beszélünk, akik napokra egyedül voltak hagyva, a szülők nem foglalkoztak velük, nem etették őket, fizikailag, vagy lelkileg bántalmazták őket – mondja a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója. Ilyen esetekben a gyermek kikerülhet a családból. A cél azonban az, hogy ha megfelelően alakulnak a szülőknél a körülmények, akkor a nevelőszülőktől visszakerüljenek az anyukájukhoz, apukájukhoz.

Félelmek és tények

A leendő nevelőszülők legnagyobb félelme az érzelmi kötődés, ami ha kialakul, akkor nagyon nehéz visszaengedni a gyermeket a vér szerinti szüleihez – fogalmaz Szabóné Bölcsföldi Szilvia, nevelőszülői tanácsadó. Az ő feladata a nevelőszülők látogatása, fizikai, lelki segítése, jogszabályi tanácsadás. A másik nagy félelem a szülővel való kapcsolattartás. A látogatás soha nem a nevelőszülő otthonában zajlik, kijelölt kapcsolattartási helyek vannak. Ha a szülő például “problémás”, akkor pedig úgynevezett felügyelt kapcsolattartás történik, vagyis egy szakember végig ott van a találkozás ideje alatt. Ezen alkalmak számát, gyakoriságát a gyámhatóság határozza meg, de fontos, hogy ha fél évig nem jelennek meg a szülők a gyermekük életében, akkor örökbe adható lesz.

Ma hazánkban többnyire 35-45 éves emberek jelentkeznek nevelőszülőknek – emeli ki Gál Beatrix – miközben a jogszabály szerint már fiatalabbak is élhetnének a lehetőséggel. 24. betöltött életév, magyar állampolgárság az alapkritérium és még a párkapcsolatban élés sem elvárás: egyedülálló férfi és nő is lehet nevelőszülő. Saját gyermek sem kell ahhoz, hogy nevelőszülő legyen valaki. A jelentkezőkkel először a szolgálat munkatársai beszélgetnek, majd meggyőződve szándékuk komolyságáról, egy pszichológiai alkalmassági vizsgálat következik, ezután jön egy tanfolyam, sok elmélettel. Itt már arra is van lehetőség, hogy nevelőszülőkkel is találkozzon az, aki még csak gondolkozik ezen és első kézből kapjon információkat. A folyamat része egy “környezet tanulmány” is, hogy a szakemberek meggyőződhessenek arról, hogy a gyereknek megfelelő a lakhely kialakítása.

Életmentő nevelőszülők

Sok pozitív példa kíséri a nevelőszülői hálózatot. Volt olyan kislány, aki az orvosok véleménye szerint enyhén értelmi fogyatékos, mondja a nevelőszülői tanácsadó, aztán nevelőszülőkhöz kerülve osztályelső lett és már gimnáziumba jár. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy míg egy gyermekotthonban élő gyermek onnan kikerülve elkallódik, akár bűnözővé, vagy éppen áldozattá válik – ez a nevelőszülőségnél éppen fordítva történik; 80 százalékuk tud felnőve teljes életet élni. Szabóné Bölcsföldi Szilvia tanácsadóként sokszor találkozik szülőkkel, akik “intézetisek voltak” és az ő gyermeküknek is ez a sors jutott. A gyermekotthonokban felnőve ugyanis nem láttak mintát arra, hogy miként kell gyermeket nevelni, hogy működik egy család, nincs szeretetmintájuk és ezt a körforgást a nevelőszülőség állíthatja meg. A nevelőszülőkhöz kerülő gyermekek esélyt kapnak arra, hogy felnőve ők jobban alakítsák életüket. Jelenleg 10-12.000 gyermek várja azt, hogy nevelőszülőhöz kerüljenek. Back Réka interjúja.