+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint azok a vizsgálatok, amelyeket most ismertettek a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban, több évvel ezelőtti állapotokat tükröznek. Szerinte a szakmai szervezetek már korábban felhívták a figyelmet az ebben foglalt anomáliákra, és folyamatos a párbeszéd ezek kiküszöbölésére. Rásky László a Karc FM-en elismerte, hogy a kormányzat évek óta növeli a kórházakra fordított összegeket is, de a most felszínre került problémákat nem lehet azzal orvosolni, hogy rendszeresen “bele tolnak a rendszerbe 50-100 milliárd forint pluszpénzt”.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma bevonásával már korábban megkezdődtek az egyeztetések olyan ügyekben, mint például a fekvőbeteg ellátásra vonatkozó közbeszerzés rendszerének újragondolása. Rásky László úgy fogalmazott: “aszfaltozni mindenki tud, de egy olyan üzemet, mint egy kórház, nem olyan egyszerű szabályozni”.

Az a politikai felfogás, ami 2010 előtt folyamatosan vonta ki a forrásokat az egészségügyből, tarthatatlan volt. Ugyanakkor Rásky László szerint azt is meg lehet érteni, hogy az immár kilencedik éve zajló politika, – amely folyamatosan újabb összegeket juttat az ágazatnak, – meg akarja vizsgálni, hogy a rendszeres támogatásnövelés ellenére mi okozza az állandó elégedetlenséget? A rossz működés felmérése viszont már 2010-től zajlik, sok beavatkozási pontot pedig már azonosított is a politika. A szakértő ugyanakkor azt is elismerte, hogy a kormányzatnak olyan érdekek között kell jó megoldást találnia, amely nem könnyíti meg a gyors intézkedéseket. Pelyach Gergely interjúja.