+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Rákóczi Szövetség elnöke szerint nőtt a magyar iskolaválasztók száma Felvidéken. Csáky Csongor a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által közölt adatok alapján elmondta: idén tavasszal 3499 óvodást írattak be valamelyik magyar iskolába. Ez a szám még növekedhet, hiszen a tényleges iskolakezdők száma szeptemberben több szokott lenni.

Csáky Csongor szerint évek óta tapasztalható, hogy a Felvidéken élő magyar családok magyar iskolába íratják be gyermeküket az óvoda után, mert belátták, hogy gyermeküknek nem származik abból hátránya, ha nem szlovák iskolába járnak. Beszélt arról is, hogy a dunaszerdahelyi és érsekújvári járásban iratkoztak be a legtöbben, de Pozsonyban is számottevően nőtt a magyar osztályba jelentkező elsős gyermekek száma.

A Rákóczi Szövetség szerint ez annak az intenzív kampánynak is köszönhető, melyet más magyar szervezetekkel és a magyar kormány anyagi támogatásával folytatnak évek óta a Kárpát-medencében. Ennek keretében magyar nyelvű mesekönyvet juttatnak el a magyar óvodásoknak, a Mozgó Mozi a magyar meséket viszi el a kis falvakba, valamint iskolatáskát és ösztöndíjat kapnak a szeptemberi iskolakezdést követően a magyar családok, ha magyar iskolába íratják be gyermeküket.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség legújabb összesítése szerint minden felvidéki járásban nőtt idén a magyar iskolát választók száma. Néhány éve még ellenkező folyamat volt megfigyelhető – nemcsak a vegyes házasságban élők, hanem a magyar családok körében is.