+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Európa szerte egyedülálló drónkezelő képzés indult február közepén az Óbudai Egyetemen. Az ember nélküli repülő szerkezet irányító képzés elindulásában fontos szerepe volt, hogy a tanárok és a hallgatók között is sok egykori pilóta van – mondja Dr. Schuster György, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar kutatási dékánhelyettese, a Műszertechnika és Automatizálási Intézet intézetigazgatója. Az elmúlt három évben annyit fejlődött ez a terület, amit maguk az intelligens járművekkel foglalkozó szakértők se gondoltak volna. Schuster György szerint így érthető, hogy már az iskolai oktatásban is megjelent ez az ágazat. Ugyanakkor ennyire komplex képzés máshol nincs Európában sehol. A tanterv „történelmi felvezetéssel kezdődik,” – érdekes, hogy már az első világháborúban is voltak drónok – amit az ismeretátadás követ arról, hogyan is működik az eszköz. Ezután egy három hetes gyakorlati képzés jön, amihez egyébként légtér engedélyt is kellett kérni a HungaroControltól.

Fejlesztői környezet, akadályokkal.

A szakértő szerint egyelőre problémát okoz, hogy jogilag sok kérdés nincs rendezve a drónokkal, UAV-kal kapcsolatosan. A kutatási dékánhelyettes szerint az is gond lehet, hogy nehéz ezeket az eszközöket irányítani, amelyek nagy károkat tudnak okozni, ha nem megfelelő kézbe kerülnek. Mindemellett a drón használata egy egyenlőre kiaknázatlan terület – fogalmaz Dr. Schuster György. Az ipari felhasználástól, a tűzoltáson át, egy baleset esetén is be lehet vetni, amikor nem tudja ember megközelíteni a helyszínt. Ember szállítására azonban nem alkalmas, hangsúlyozta Dr. Schuster György, ugyanis ha leállnak a légcsavarjai, akkor ez az eszköz nem tud siklani, ahogy a többi repülő jármű – vagyis azonnal lezuhan.

Az Óbudai Egyetem drónkezelő képzésére jelenleg tizennégyen járnak. A képzést szeretnék folytatni és bővíteni. Dr. Schuster Györgyöt Back Réka kérdezte a Spájz műsorában.