+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Kecskés András közgazdász szerint az amerikai-kínai vámháború az elnöki kampányra ráforduló Donald Trump választói bázisát is érintheti. Azzal ugyanis, hogy legutóbb Kína leállította az amerikai agrártermékek importját, valójában Trump egyik fontos szavazói rétegét, a vidéki farmereket hozhatják nehéz helyzetbe. Kecskés András emlékeztetett, hogy a gazdák már így is többször szenvedtek el jelentős veszteségeket, most viszont – elveszítve a legnagyobb export piacukat, Kínát – az eddigi 20-30 százalékos veszteségeik tovább emelkedhetnek.

Kecskés András az Egyesült Államok esetében legalább ilyen fontosnak tartja a tőzsdei reakciókat. Az óceán túloldalán ugyanis a tőzsde fontosabb szereplő a társadalom életében, mint Európában. Ott ez nem pusztán „kevesek kiváltsága, mert az amerikai lakosság széles körben fektet be.” A nyugdíj- és egyéb befektetési alapokon keresztül így a dolgozó lakosság széles körét érinti a vámháború hatása. E téren „semmi nem olyan rossz, mint a bizonytalanság.” Kecskés András példaként említette, hogy amikor Donald Trump kommunikációja megindult a vámszankciók kapcsán, akkor az egyébként is frusztrált és feszült piacok azonnal estek 3 százalékot – vagyis a befektetők eladták papírjaik egy részét.

Az ugyanakkor tompíthatja ezt a hatást a 2007-2008-as, világgazdasági válságot okozó állapotokhoz képest, hogy most – egyebek mellett a 10 évvel ezelőtti krízis hatására – alacsonyabb a tőzsde kapitalizációja, kevés pénz van részvényekben, így a tőzsdei kitettség kisebb.