+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem történhetett volna meg a Magyarország elleni európai parlamenti vita – véli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Kelemen Hunor – azzal kapcsolatban, hogy az EP most Románia jogállamiságát is kritizálta – a Karc FM-en azt mondta: sem a Budapest, sem a Varsó elleni bírálatok nem állták meg a helyüket, és bár Bukarest esetében van igazság a kritikákban, azok többsége nem állja meg a helyét. Hozzátette: szükség van az Európai Unió reformjára, mert az hatalmas problémákkal szembesült az elmúlt években. Szerinte azonban tartós változást úgy nem lehet elérni, hogy az unió vezetői folyamatosan rá akarják erőltetni a saját véleményüket minden tagállamra, és amelyik pedig ezt nem fogadja el, azt megbüntetik.

A politikus úgy fogalmazott: egyesek úgy gondolják, hogy Közép-Kelet-Európát fegyelmezni, civilizálni, büntetni kell, de ez sosem jó megoldás, olyan társadalmaknál meg végképp nem, amelyek mögött 40 év kommunista diktatúra van. Itt az emberek érzékenyek arra, hogyan rendezik az életüket, európai elkötelezettségűek, de a nyugat és kelet közötti megosztást nem szabadna mélyíteni. Kelemen Hunor szerint ezt nem értik meg Brüsszelben, ezért nem szabadna szankcionálni sem Romániát, sem Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát vagy Csehországot, mert ez nem növeli a szolidaritást.

Kelemen Hunor szerint a viták ellenére ezeket az államokat összeköti az azonos gondolkodás. Ezt mutatja, hogy a hétvégén tartott román népszavazáson – amelyek arról dönthettek az emberek, hogy beiktassák-e az alkotmányba, hogy a házasság férfi és nő szövetsége – az igenek nyertek, bár a referendum érvénytelen lett. Úgy vélte: azért voksoltak kevesen, mert az állampolgárok ezt most nem érezték sürgető problémának, hiszen a házasság eddig sem volt lehetséges az azonos neműek között. Simon-Palov Judit interjúja.