Sokan még mindig nem veszik komolyan a különböző szűrővizsgálatokat. Dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem patológus szakorvosa a Spájz adásában kifejtette: a bőr legkisebb elváltozásából is komoly betegség alakulhat ki, ha nem vizsgáltatják meg. A szakember szerint sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy például a szolárium milyen betegségek kiváltó oka lehet. Az ott kapott UV-A sugárzás például visszavonhatatlan károsodást okoz, aminek hosszú távú hatásai beláthatatlanok. A nagyon fehér bőrűeknek különösen kell figyelni!

A szakember emlékeztetett: a rossz indulatú daganatok között is van különbség. A laphámrák például hosszú idő alatt, alacsony UV sugárzás során alakul ki, tehát főként idős korban jelenik meg. Ezzel szemben a bazalióma akkor, ha többször nagy dózisú UV sugárzás érte a bőr. Ez az egyik leggyakoribb bőrrák, egészen fiatal korban is kialakulhat. A melanóma a legveszélyesebb mind közül. Ez a daganat ugyanis áttétet képezhet. Hogy egy betegnek milyenek a kilátásai, nem attól függ, hogy a bőrén milyen a daganata. Sokszor milliméterek döntenek, ezért kell minél előbb orvoshoz fordulni!

Mire figyeljünk?

Amikor furcsa képlet jelenik meg a bőrünkön, vagy egy meglévő anyajegy megváltozik, a szimmetriája, a határa, a színe más lesz, akkor szakembert kell felkeresni! Ha nem szabályos egy anyajegy, akkor is érdemes bőrgyógyász véleményét kikérni. A lakóhelyünkhöz tartozó bőrgondozó orvosaihoz bizalommal fordulhatunk – mondja Dr. Kuroli Enikő és hangsúlyozza, hogy a legfontosabb, hogy a saját anyajegyeinket tartsuk számon, ismerjük és vegyük észre, ha valami más, mint addig volt. Back Réka interjúja.