+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A korrupció és a közbiztonság jelenti majd a legnagyobb kihívást a most hivatalba lépett új mexikói elnöknek. Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika szakértő a Karc FM-en felhívta a figyelmet, hogy Andrés Manuel López most még saját, a mindenkori elnöknek járó titkosszolgálati védelemtől is lemondott. Ezzel is azt a képet igyekszik erősíteni, hogy ő is ugyanolyan polgára Mexikónak, mint bárki más. Az elnökre egyébként a választók több mint fele szavazott, akik a Külügyi és Külgazdasági intézet vezető kutatója szerint “így próbáltak felszólalni a valódi hatalmat birtokló drogkartelek ellen”, ugyanis Mexikó egyes államai mostanra gyakorlatilag no-go zónává váltak.

Nagy Sándor Gyula úgy fogalmazott: a bűnözés ma már egy szimptóma, a legfontosabb pedig a drogkereskedelem és a fogyasztás visszaszorítása. A bűnözés is ebből fakad, azonban amíg “van kereslet addig nem is változik semmi”.

Mi lesz a kerítéssel?

A szakértő úgy véli, Mexikó fejlődésére nagyban függ az Egyesült Államok jóindulatától, a két ország kapcsolatában pedig vízválasztó lehet a határon építendő fal. Donald Trump és Andres Manuel Lopez sok mindenben meg tudnak állapodni, – drogbandák elleni közös fellépés, migráció elleni intézkedések, elvándorlás megszüntetése – de még nem került szóba a fal. Ha ezt is napirendre veszik, akkor Obrador nem mondhat mást, mint nemet, “különben politikai hullát csinálna magából”.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnök többször is hangsúlyozta, hogy falat húz Mexikó és az államok közötti határra, a beruházás költségeit pedig a közép–amerikai államnak számlázza ki. Pelyach Gergely interjúja.