A 2010 óta elérhető támogatások egyszerre jelentettek anyagi biztonságot a gyermekneveléshez és jelképezték a kormány családok iránti megbecsülését – mondta el rádiónkban a Kopp Mária Intézet igazgatója. Fűrész Tünde szerint ennek is köszönhető, hogy 2020-ban az előző évhez képest háromezerrel több baba született annak ellenére, hogy az utóbbi években 20 százalékkal csökkent a gyermekvállalási korban lévő hölgyek száma. A demográfiai mutatók pozitív elmozdulását legjobban a gyermekvállalási kedvet jelző termékenységi arányszám mutatja, ami 25 év után ismét másfél fölé emelkedett. Ez Európában a legdinamikusabb növekedés.

A koronavírus-járvány ellenére a házasságkötések száma is emelkedett, legutóbb 1986-ban mondták ki annyian a boldogító igent, mint tavaly. A Kopp Mária Intézet vezetője kiemelte: a családok ma már nem segélyt kapnak, hanem saját erőfeszítésre is szükség van. A családbarát hozzáállás korábban is megvolt a magyarokban, a kormányzati családtámogatások ezt csupán megerősítették: egyre többen döntenek a nagycsaládos életmód mellett, a válások száma hat évtizedes mélyponton van, a terhességmegszakítások száma pedig 40 százalékkal lett kevesebb, mint 2010-ben – magyarázta a szakember.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy egy átlagos magyar család 2010-hez képest ma már másfélszer több támogatást vehet igénybe, ami az is jelenti, ha a polgári kormány nem változtatott volna a szocialista kormány családtámogatási politikáján, akkor 115 ezerrel kevesebb gyermek született volna ez elmúlt egy évtizedben.