+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Novoszáth Péter, közgazdász a Karc FM-en beszélt arról, hogy amióta emelkednek a bérek és csökkennek az adók, nőnek a lakossági megtakarítások. Ezek nagy részét ugyanakkor még mindig sokan otthon tartják és nem fektetik be. Úgy vélte: ezen már eddig is változtattak az állampapírok – hiszen ma már az államháztartás negyedét lakossági megtakarításokból lehet finanszírozni –, az új kötvény azonban még jobban ösztönözheti az embereket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kifejtette: a lakosság rövid távon szeret befektetni, mert akkor szükség esetén könnyen hozzáférhet az összegekhez, erre pedig az új papír megoldást nyújt.

A közgazdász úgy fogalmazott: ez egy rendkívül szerencsés paramétere az új kötvénynek, ami nagyban ösztönzi, hogy mindenki elkezdjen már hosszabb távon gondolkodni. Ugyanakkor ha kiveszi például az első félév után, nem veszik el teljes egészében a hozam, csak kisebb részét realizálja – de még ez is évi 3,5 százalék. Novoszáth Péter ezt nevezte a legfőbb indoknak, hogy miért választhatják befektetési lehetőségként az állampolgárok. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, hogy a szakma már várt hasonló állampapírt, hiszen ezzel megközelíthető az a cél, hogy minél többen fektessenek ilyen kötvényekbe. Hangsúlyozta: az Állampapír Plusz ráadásul kamatmentes, így a lakosságnak jó befektetést jelent, miközben az államkassza is gazdagodik.

Novoszáth Péter reagált arra a kritikára is, amely szerint az új kötvény veszélyes lehet a többi állampapírra. Azt mondta: „az állampapírok egymásra is helyettesítő szereppel hatnak. Több termék van, mégis sokan sokfélét vásárolnak. Novoszáth Péter szerint a kérdés inkább az, hogy az új kötvény mennyire képes változtatni a lakosság hozzáállásán, hogy a „párnahuzatba varrt pénzt” állampapírokba fektessék.