+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A feszültség tapintható volt a G7 csúcson – mondta a Karc FM Hangoló című műsorában a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora. Magas István szerint “inkább beszélhetünk 6+1-es felállásról, mint G7-ről. A szakértő úgy látja, ha Washington már Kanadával is veszekszik, az komoly problémákat vetít előre. Magas István szerint Trump azért vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, mert a Fehér Ház éreztetni akarja a szövetségeseivel, hogy “első az egyenlők között”.

Magas István kifejtette: a világgazdaságban átrendeződés zajlik és Kína be akarja tölteni a nagyhatalmak közötti űrt. Eközben a második világháború óta nem tapasztalt feszült viszony van az USA és Európa között. A professzor szerint nem véletlenül emlékeztetett a G7-es csúcson Emmanuel Macron francia államfő, hogy a 30-as években a nemzeti protekcionizmus, a bezárkózás gazdaságpolitikája háborúhoz vezetett.

A professzor szerint ugyanakkor mindeközben az Egyesült Államok gazdasága jól teljesít, Európa is magához tért, de a vámháborúban “az első puskalövés megtörtént” és nem lehet tudni, hogy ezt milyen válaszlépések követik.

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoport állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját Kanadában tartották. A korábban elfogadott zárónyilatkozatot Donald Trump utólag mégsem írta alá.