+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese a Karc FM-en elmondta: annak ellenére, hogy egyre több tagállam hangsúlyozza a külső határok védelmét és a menekülni kényszerülők helyben segítését, az uniós intézmények továbbra is újabb csatornákat nyitnának a bevándorlóknak. Janik Szabolcs szerint ugyanis ezt teszi lehetővé az Európai Parlament által megszavazott javaslat, amely a következő ciklus költségvetésében az eddigi 3 milliárd euróról csaknem 10 és fél milliárdra növelné a migrációs alap keretösszegét.

A szakértő kifejtette: a felhasználási területek között szerepet kap ugyan az irreguláris bevándorlás elleni küzdelem, de jelentős részét teszik ki a legális migrációs és integrációs programokra költhető összegek. Ráadásul meghatároztak egy betelepítési programot is, amelynek keretében – az eddigi kvótarendszerrel ellentétben, amely Görögországot és Olaszországot igyekezett tehermentesíteni a beérkezett bevándorlók szétosztásával – harmadik országokból vennének át menekülőket a tagállamok.

Janik Szabolcs hangsúlyozta: bár ez önkéntes alapon történne, könnyen kötelezővé válhatna, különösen úgy, hogy még „pénzügyi ösztönzőt” is foglaltak a tervezetbe. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese ugyanakkor emlékeztetett, hogy egyelőre még a korábban befogadónak mondott államok sem teljesítették a korábbi kvótákat, hiszen a vállalt migránsoknak csupán töredékét vették át. A szakértő szerint ennek oka, hogy az integráció a legtöbb országban sikertelen.

Ennek ellenére Janik Szabolcs szerint jól látható az a törekvés, hogy az unió „közös ernyőt adjon a folyamatnak”, hogy ez összehangoltan, egységesen történjen. Ugyanakkor ez fontos filozófiai különbség azzal szemben, hogy meg kell védeni a külső határokat és minden segítséget, – humanitáriust, fejlesztésit, gazdaságit, – el kell vinni a harmadik országokba, hogy az ott élők ne induljanak útnak, hanem helyben kapják meg a legjobb életminőséget.

Janik Szabolcs hangsúlyozta, hogy a Közel-Keletről vagy Afrikából elvándorolni akarók létszáma akár milliós nagyságrendű is lehet, ekkora tömeget pedig nem tud befogadni Európa. A migrációs válság ugyanis nem enyhül, csupán – a tagállamok intézkedéseinek köszönhetően – az unióban kevésbé érzékelhető.