+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Több szempontból is tisztességtelen az, ahogy az Európai Bizottság első alelnöke – visszaélve pozíciójával – a magyar miniszterelnök politikai támadásával kampányol az európai szocialisták csúcsjelöltjeként – mondta el a Karc FM-en Deutsch Tamás, néppárti EP képviselő. A politikus kifejtette: bő egy éve éppen Franz Timmermans kezdeményezésére módosították a bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódexet. Gyakorlatilag kivették belőle azt a pontot, ami a 2014-es Európai Parlamenti választásokon még létező szabályozás volt, amelynek értelmében azoknak a bizottsági tagoknak, akik elindultak a választásokon, a voksolás előtti 2-3 hónapra fel kellett függeszteniük a tevékenységüket a testületben.

Deutsch Tamás szerint Timmermans most még a saját maga érdekében enyhített kódexet is megszegte. Arra ugyanis még ez a szabályozás sem ad lehetőséget, hogy a politikus egy uniós tagállam miniszterelnökét támadja, miközben az a választáson nem politikai ellenfele, hiszen nem uniós képviselő-jelölt. A néppárti képviselő rávilágított: az ilyen esetekben a szabályok szerint az Európai Bizottság elnökénél lehet jogorvoslatot kérni, ahogy ezt a magyar kormány tette.

Deutsch Tamás ennek ellenére kevés esélyt lát arra, hogy Jean-Claude Juncker felfüggesztené Frans Timmermans bizottsági tagságát. Ahogy a politikus fogalmazott: „ Juncker, aki magát néppárti politikusnak tartja, soha nem képviselte a néppárti szempontokat, és mindig a legmesszebbmenőkig támogatta az EB szocialista első alelnökét.” Simon-Palov Judit interjúja