+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ligeti Dávid, a Veritas Történelemkutató Intézet tudományos munkatársa a Karc FM reggeli hírműsorában elmondta: október 6-ának üzenete ma is aktuális, a legcsodálatosabb mondandóját pedig az jelenti, hogy magyar és más nemzetiségű katonai vezetők áldozták életüket az általuk szeretett Magyarországért, a magyar szabadságért. Kitért arra is, hogy az osztrákok ádáz bosszúszomjának csak a nemzetközi közvélemény felháborodása és az orosz cár személyes közbenjárása szabott határt, enélkül valószínűleg sokkal magasabb lett volna a megtorlás áldozatainak a száma.

A történész úgy véli: a tizenhárom aradi vártanú áldozata olyannyira nem volt hiábavaló, hogy az október 6-ai tragédia nélkül valószínűleg nem jött volna létre a Magyarország számára is fejlődést hozó 1867-es kiegyezés, sőt, id. Andrássy Gyula miniszterelnöki kinevezése is Ferenc József bűntudatának eredménye. A grófot ugyanis a szabadságharc leverését követően, távollétében jelképesen felakasztották, ami jól jelzi, mi lett volna a sorsa, ha nem menekül el az országból.

A történész beszélt arról is: nem volt véletlen Haynau időpontválasztása. 1849. október 6-a a harmadik bécsi forradalom első évfordulója, üzenete pedig egyértelmű volt: az egy évvel korábbi bécsi eseményekért, egyebek mellett Latour hadügyminiszter meglincseléséért is revansot kívánt venni. Ligeti Dávid úgy látja: annak ellenére, hogy október 6-a emlékét még a diktatúrák is igyekeztek érintetlenül hagyni, a történészek kötelessége, hogy még jobban elültessék a fiatalabb generációk lelkében ennek a nemzeti gyásznapnak az üzenetét.