+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Idén összesen 14 különböző művészeti ösztöndíjra pályázhatnak az érintettek – mondta Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Képzőművészek, táncművészek, fotóművészek, egyházművészek egyaránt lehetnek a pályázók között. A kritériumok ösztöndíjanként változnak, de általánosságban elmondható, hogy egyetemi végzettséggel rendelkező, művészeti területeken tanulmányokat folytató fiatalok élhetnek a lehetőséggel.

Az ösztöndíj a pályakezdést helyezi fókuszba, vagyis – ahogy Tardy-Molnár Anna fogalmazott – “abban a legtörékenyebb időszakban szeretnének segíteni, amikor tanulmányaikat befejezve lábra kellene állniuk a fiataloknak.” Az ösztöndíj összege 2019-től kétszer annyi, mint eddig volt – havonta kétszázezer forintot kapnak a sikeresen pályázók. Ezzel lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy az önálló művészeti tevékenységükre fordítsák energiáikat, ne keljen magukat szétforgácsolni, munkát vállalni, hanem kizárólag az alkotásra kelljen ebben az egy évben koncentrálniuk.

Vannak olyan ösztöndíjak, amelyek több évtizede sikeresek, nagy hagyományokkal rendelkeznek. A Derkovits Gyula ösztöndíj például 64 éve működik és egy nagyon magas presztízsű képzőművészeti ösztöndíjnak számít. Az ösztöndíjak elismertségét mutatja az is, hogy idén megugrott a jelentkezések száma és nem csak a megemelkedett támogatási összeg miatt. A nyertesek ugyanis kiállítások keretében kapnak bemutatkozási lehetőséget, de a mai világra jellemző kommunikációs zajban is igyekeznek terelni a sikeres pályázókat. Idén még van lehetőség pályázni a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjra, április elsejéig várják a jelentkezőket, illetve az év második felében lehet majd jelentkezni az Oláh János szerkesztői és a Szegedi Kis István egyházkutatói ösztöndíjra is. Bővebb információkat az ösztöndíjakkal kapcsolatban a www.alkotomuveszet.hu oldalon lehet találni. Back Réka interjúja.