+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Forgács István romaügyi szakértő szerint kedvezőek a feltételek a magyarországi cigány közösségek társadalmi felzárkózásához, a jelenlegi gazdasági helyzet pedig esélyt adhat a roma családoknak. Úgy vélte: ez a folyamat már korábban elindult, de a mostani lehetőségekkel jövő év végére látszani is fognak azok a közösségek, amelyek élni akarnak azokkal.

Kifejtette: az országban egyértelműen lehet látni a különbséget a 12 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Most sokkal több a munkából, oktatásból, tudatosabb gondolkodásmódból eredő döntés a cigány közösségekben, mint korábban. Mostanra valamivel már jobban élnek ezek a közösségek, mint egy évtizeddel ezelőtt, tehát a felzárkózás folyamata most is zajlik, aminek a következő évben szerinte egyértelmű, látható nyomai is lesznek.

Forgács István ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ehhez a cigány családoknak is meg kell hozniuk azokat a döntéseket, amelyekkel támogatják a gyermekeket a szakmák tanulásában, az elhelyezkedésben, vagy az eddig állástalan családtagokat abban, hogy munkát vállaljanak. Szerinte ebben további segítségre van szükségük a kormánytól is, hogy az eddigi intézkedéseket kiszélesítsék és így még könnyebb legyen a felzárkózás.
További részletek Pelyach Gergely interjújában, és Forgács István írásában.