+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szembe megy a marosvásárhelyi egyetem vezetése a román tanügyi törvénnyel, amikor nem teszi lehetővé, hogy magyar kar is legyen a műszaki egyetemmel összeolvasztott intézményben – vélekedett a Karc FM reggeli műsorában az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Szilágyi Zsolt emlékeztetett: a román törvények értelmében három multikulturális egyetemen kötelező a magyar nyelvű oktatás! Ezt Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetemen és Kolozsváron a Babes-Bólyai Egyetemen be is tartják, de az orvosképzésben és a gyógyszerészképzésben nem lehet magyarul tanulni.

Szerinte a magyar orvos-és gyógyszerészképzés jár az erdélyi magyaroknak, „ez az ott élők jogos jussa.” A magyar nyelvű egyetemet a 40-es években királyi rendelettel hozták létre, először Kolozsváron működött aztán átköltözött Marosvásárhelyre, ahol a 70-es évekig magyarul oktatták a diákokat. Ezután románosították el az intézményt. A magyar nyelvű képzés mindig is patinás volt, óriási volt a túljelentkezés és az ott végzett orvosok, gyógyszerészek megállják a helyüket a világban.

Erdélyi magyar politikusok a héten egy 16 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át a román tanügyi miniszternek Bukarestben, követelve az összevont egyetemen a magyar kar létrehozását. A MOGYE és a Petru Maior Egyetem összevonását követően, az újonnan létrejött intézményben jelentősen csökkent a magyar diákok és tanárok számaránya.