+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Tavaly Magyarországon minden felnőtt egy doboz, a gyerekek pedig két doboz antibiotikumot szedtek be. Ezzel az értékkel világviszonylatban középmezőnyben van az ország. A skandinávok szedik a legkevesebb antibiotikumot, míg a legtöbbet a déli ország lakói – mondja Dr. Sal Péter gyermekorvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnökségi tagja.

Abtibiotikum veszélyei

Dr. Sal Péter felhívta a figyelmet, hogy már az antibiotikumokat felfedező Alexander Fleming is kihangsúlyozta, hogy nem szabad túl sokat használni a szerből. Az viszont, hogy a sokszor indokolatlan használat milyen problémát okozhat – csak most látszik. Az antibiotikumok a baktériumokat irtják, mindeközben viszont az erre immunis baktériumok csak erősödnek, rezisztensé válnak. Sőt, ezen rezisztens baktériumok ezt a “tudásukat” átadják más baktériumoknak is, amelynek következménye az lesz, hogy már semmilyen hatást nem fog kiváltani az antibiotikum. Az Európai Unioban évente 25-33000 ember hal meg rezisztens baktériumok okozta fertőzés miatt.

Antibiotikum az állatgyógyászatban

Magyarországon a kiadott antibiotikumok nyolcvan százalékát állatorvosok használják, ami sok veszélyt rejt magában. Az uniós ajánlás szerint állatok gyógyításakor elsősorban fizoterápiás és homeoterápiás készítményeket kell előnyben részesíteni. Az állatok szervezetében lévő antibiotikumok ugyanis az asztalunkra kerülő ételekben is benne vannak, így bekerülnek az emberi szervezetbe is.

Hogy szedjük?

Az antibiotikumot csak orvos írhatja fel, és úgy kell szedni, ahogy az a doktor utasításában szerepel – figyelmeztet Dr. Sal Péter. Végig kell szedni az előírt időintervallum alatt, különben elősegítjük a rezisztens bacilusok elszaporodását. Azt is hangsúlyozta, hogy az adott gyógyszert csak az szedheti, akinek az orvos felírta! Akkor sem szabad másnak is használni, ha tüneteik esetleg megyegyeznek.

Már pár hónapos csecsemő is kaphat antibiotikumot, de vannak ennek veszélyei is. Vizsgálatok azt mutatták, hogy 3-5 éves gyerekeknél, akik többször szedtek antibiotikumot, gyakrabban alakul ki allergiás reakció. Egy másik vizsgálat eredménye, hogy aki antibiotikumot kap, annál gyakrabban tér vissza ugyanaz a betegség. Egy finnországi vizsgálat pedig arra a kérdésre kereste a választ, hogy csecsemőkori antibiotikum használat és felnőttkori daganatos betegségek között van-e összefüggés? Azt találták, hogy ha valakinek minél korábban és minél többször volt antibiotikum kúrája, annak két és félszer akkora esélye van rákos megbetegedésre felnőtt korban. Back Réka interjúja.