+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Megafon projekt alapítója szerint a hírek, információk fogyasztása egyre inkább áttevődik ebbe a térbe, amely azonban az ellenőrizetlenség miatt veszélyeket is rejt. Kovács István az Alaphangban kifejtette: míg a hagyományos médiafelületeknek jól körülhatárolt szabályoknak kell megfelelni, – ráadásul a felelősségi viszonyok is egyértelműen meg vannak állapítva, – addig a közösségi média úgy adja el magát, mintha rá nem vonatkoznának a klasszikus sajtóetikai szabályok, vagy a működést meghatározó törvények.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója hozzátette: miután ma a világban egymással versengő vélemények vannak, a közösségi média igyekszik elérni, hogy csak egyféle vélemény jusson el a felhasználókhoz. Ezért tiltotta például le a Twitter azt az újságot, amely nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok demokrata elnökjelöltje, Joe Biden családi érdekeltségei körüli visszásságokat.

Az ilyen egyértelmű cenzúra mellett azonban ezek a felületek ma már sokszor nem direkt tiltanak ki valakit a felhasználók közül, hanem úgy programozzák az algoritmusokat, hogy bizonyos tartalmak ne is jelenjenek meg. Kovács István többek között ezzel magyarázza, hogy ma már párhuzamos véleménybuborékok léteznek egymás mellett, amelyek teljesen másként ítélik meg egy-egy politikus tevékenységét, vagy a világ mindenkit érintő eseményeit. Kovács Istvánt az Alaphangban kérdezte Pelyach Gergely