+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem a stadionoktól függ a CT gépek száma

Nyugat-Európában elképzelhetetlen, hogy egy új politikai formáció a tagadásból építkezzen. Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa a Karc FM Alaphang műsorában kifejtette: a Momentum azok után, hogy átmeneti népszerűséget épített abból, hogy az olimpia rendezése ellen kampányolt, most Európában folytatja ugyanezt a kommunikációt, más ügyekben.

Az ifjú liberálisok az elmúlt hetekben többek között azért kampányoltak, hogy ne legyen Fideszes biztos az új Európai Bizottságban, miközben ők is tudhatják, hogy a biztosokat a nemzeti kormányok javasolják a Bizottság elnökének. Ezért érthetetlen, miért próbál meg úgy tenni a Momentum, mintha mindenkit „ki lehetne lőni” az aspiránsok közül. Ehhez ráadásul a felhatalmazásuknál jóval nagyobb erőt vindikálnak maguknak. Kérdés, hogy milyen alapon igyekeztek gáncsolni a sokkal több ember által bejuttatott magyar kormánypártok jelöltjét?

Bohár Dániel, a Hír TV szerkesztő-műsorvezetője szintén abszurd helyzetnek tartja, hogy egy frissen alakult politikai közösség első sikerét valami ellen éri el. Ráadásul most már nem egy ügy van, amiben a magyar érdekek ellen politizálnak. „Ha kell, akkor magyar biztost gáncsolnak ki, ha arról van szó, hogy Magyarország világeseményt szervezzen, akkor az ellen lépnek fel, ha pedig arról, hogy valami épüljön, akkor azt gáncsolják.”

Szerinte a Puskás Stadion avatóját övező vita is azt mutatta meg, hogy ezt a kört „kirázza a hideg attól, hogy magyar emberek büszkék a magyarságukra, az együvé tartozásukra, a közös teljesítményükre.” Valójában a közösségi élményt irigylik, mert nekik nincs ilyen.

Elitisták a félhomályban

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint e kör szellemi és politikai elődjei ahhoz voltak hozzászokva, hogy „egy íróasztal körül tízen eldöntik, hogy az országnak mi a jó.” Az általuk nem ismert, nem értett tömegtől pedig mindig féltek. Ezt az elitista, antidemokratikus hozzáállást erősítette az is, hogy ezeknek a köröknek sosem volt közösségi élménye. Mivel nem is tudnak közösséget teremteni, ezért le is nézik a „hétköznapi embereket.” Ez köszön vissza abban is, ahogyan a Puskás Stadion avatásán felállva éneklő 60 ezer emberhez viszonyulnak.

Agresszív tudatlanság

Az ellenzéket jelenleg az tartja egyben, hogy utálja Orbán Viktort. Két halmaza van a kormányelleneseknek, akik csak abban különböznek, hogy az egyik el tudja fogadni alternatívaként Gyurcsány Ferencet, a másik viszont nem. Az előbbi a DK-ra szavaz, utóbbi pedig a Momentumra. Ezért lehetnek Fekete-Győr Andrásék sikeresek, noha pozitív mondanivalójuk valójában maximum annyi, mint amennyi annak idején az SZDSZ-nek volt. Nem azért vannak előtérben, mert jó programjaik lennének, hanem mert az ellenzéki oldalon politikai alternatívát tudnak kínálni.

Visszakozás és magyarázkodás

Boros Bánk Levente szerint az ifjú liberálisok meglovagolják a jobboldal ellenességet, de a dolog mélyére nézve látszik, hogy felkészületlenek, fogalmatlanok és mégis azt gondolják, hogy mindenkinél okosabbak.

Az utóbbi hetek ámokfutása szimbolizálja is működésüket, amikor kimentek Romániába a magyar államfő-jelölt ellen kampányolni, kimentek Szlovákiába a felvidéki magyar párt ellen kampányolni, majd kimentek az Egyesült Államokba és feljelentették Magyarországot. Az pedig valóban a felkészületlenségüket mutatja, hogy minden akciójuk után magyarázkodni kényszerültek. Romániába például Fekete-Győr András azt állította, hogy a román liberális párt jelöltjének van kisebbségvédelmi programja, amiről kiderült, hogy nincs.

Tudva tudják, hogy nem tudják, és mégis kinyitják a szájukat. Boros Bánk Levente szerint ezeket a fiatalokat most felbujtották Brüsszelben a liberális haverjaik, mivel a Momentumos politikusok jó alanyok ahhoz, hogy utánpótlást jelentsenek.

Az SZDSZ-től abban különböznek, hogy a 2013-ra kimúlt pártban legalább volt szellemi, intellektuális teljesítmény. Azok a politikusok a politikán kívülről jöttek. Filozófusok, jogászok, közgazdászok voltak, vagyis az értelmiségi világból érkeztek. A Momentumosok viszont eleve a politikába csöppentek bele, mert vonzotta őket az uralkodás.

Boros Bánk Levente ugyanakkor hangsúlyozta: ezeket az ifjú liberálisokat is ki fogják képezni nyugaton. El fogják sajátítani a hatalomgyakorlás technikáit, mert elmondják nekik. Az a liberális hálózat, ami a világban működik, tökéletesen tudja, hogy a Momentumosok jó alanyok ahhoz, hogy azt képviseljék Magyarországon, amit a nyugati liberalizmus világszinten. Ez pedig kihívás is a nemzeti oldalnak, hogy felkészüljön arra az időre, amikor már komolyan kell venni őket – elsősorban a mögöttük álló erők miatt.

Régi-új bolsevizmus

Szilvay Gergely szerint a liberálisokkal szemben a Demokratikus Koalíció látszólag más utat jár. Ott ugyanis előveszik az összes régi, szélsőbaloldali toposzt, abban bízva, hogy van néhány százaléknyi ember, akinek kell a kemény, antiklerikális, nemzetellenes retorika. Ezért is szólalhatott fel Dobrev Klára az Európai Parlamentben a papok vélelmezett hatalma ellen.

Boros Bánk Levente felidézte, hogy a bolsevikok is úgy vették át a hatalmat, hogy nagyon egyszerű hívószavakkal szólították meg a tömegeket. Tömegmozgalmakra telepedtek rá, amely tömeg tagjai egyébként valóban elégedetlenek lehettek életkörülményeikkel. Háború volt, a demokráciák sem működtek, és ekkor erősödött meg az a munkásosztály, amelyiknek könnyen el lehetett adni, hogy „rombolni kell a gépeket, mert a kapitalisták kizsákmányolnak.”

Most a DK és a Momentum módszerei is valójában ezekhez az eszközökhöz nyúlnak vissza. Megint valami ellen lázítanak, egyszerű üzeneteket fogalmaznak meg, amiket könnyű célba juttatni.

Ilyen a stadionok és CT párhuzama. Ez könnyen emészthető, érthető, demagóg, populista. A módszer használói kevesen vannak, próbálnak manipulálni, lenézik az embereket, mégis az emberek hátán akarnak a hatalomba felmászni. Pelyach Gergely interjúja