+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt évtizedben a mezőgazdasági beruházások szorosan együtt mozogtak a támogatási rendszerrel. Most viszont az ágazat kezd elszakadni ettől a trendtől – mondta a Karc FM-en Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője. A szakértő szerint a gazdálkodók bátorságát egyrészt a kedvező kamatkörnyezet és így olcsó hitelek motiválják, másik oldalról viszont a piaci nyomás is egyre komolyabb hatást fejt ki. Fórián Zoltán hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló támogatási pénzeket “nem szabad ott hagyni, fel kell használni a fejlesztésekhez”, de már nincs az a kényszer, hogy ehhez igazítsák a technológiai bővítéseket. A gazdák nem aszerint indítanak beruházást, hogy mikor, mire van éppen támogatási, pályázati lehetőség, hanem a piaci igényeknek megfelelően alakítják fejlesztéseiket.

Fórián Zoltán szerint ez a szemléletváltás gyorsul, és a hatásait is érzékelni lehet. Kiemelte, hogy a mezőgazdasági üzemek jövedelmezősége javult, ezért a fejlesztésekhez szükséges önerőt is könnyebben előteremtik a mezőgazdaság szereplői. Ezt igazolja az is, hogy tavaly 300 milliárd forint fölötti érteket értek el az agrár-beruházások.

A bankok sem vállalnak ugyanakkor nagy kockázatot, ha mezőgazdasági szereplővel szerződnek. Fórián Zoltán szerint ugyanis ma már elenyésző a veszteséges agrárvállalkozások aránya, az érintettek szinte teljesen biztosak lehetnek benne, hogy a fejlesztésekre fordított anyagiak megtérülnek. Pelyach Gergely interjúja.