+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója a Karc FM-en számolt be arról a mechanizmusról, ami a Belső-afrikai régióból emberek százezreit készteti hosszú, viszontagságos és kétséges jövővel kecsegtető migrációs útra.

Dr. Marsai Viktor elmondta: az afrikai emberek zöme csak a közösségi oldalakról tájékozódik, ahol gyakran hamis profilok mögé bújva az embercsempész hálózatok tagjai számolnak be Európáról, mint a lehetőségek kontinenséről, a fiktív történeteknek pedig sokan bedőlnek és vállalják a több ezer kilométeres utat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója hangsúlyozta: ezek a szerencsétlen emberek gyakran esnek emberrablások, vagy szervkereskedők áldozatául, amelyre az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Dán Menekültügyi Tanács közös jelentése is egyértelműen rámutatott.

Az elemzés fontos újdonsága, hogy az embercsempész-hálózatok és fegyveres bűnözői csoportok, milíciák mellett a különféle afrikai államok hatóságai is gyakran szerepelnek az elkövetők között, ami nagyban megnehezíti az illegális hálózatok felszámolását.

A nemzetközi szervezet szerint nagyobb államközi összefogásra volna szükség az erőszak csökkentése és a visszatelepítések békés biztosítása érdekében.

Az interjúban szó esett arról is, hogy szerdán az uniós pénzek megvonását javasolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon afrikai országok esetében, melyek nem vállalják a migráció visszaszorítását.