+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Pénzügyi elemzők szerint, ha majd nem kell az állampapírok kamatai után adót fizetni, az beleillik abba a képbe, amit a gazdaságpolitika az utóbbi időben képvisel: eszerint a magyar államadósságot nem a külföldiek, hanem a hazai befektetők finanszírozzák. Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Karc FM hírműsorában kifejtette: az adómentesség még vonzóbbá teszi az állampapírokat a lakosság körében. Mindez legalább 15 milliárd forintot hagy az embereknél, vagyis a költségvetés ennyiről mond le.

Egy felmérés szerint jelenleg 5 ezer milliárd forint van a háztartásokban készpénzben. TörökZoltán szerint így évente ezer milliárd forinttal több pénz vonható be az állampapírpiacra. Az előrejelzések szerint egyébként a szektorban június elseje előtt kisebb mértékű visszaesés várható, de utána sokan fognak az adómentesség miatt állampapírokat vásárolni.

Az állampapírok 2-3 százalékos jelenlegi hozama is vonzó és versenyképes a piacon. A Pénzügyminisztérium egy hete nyújtotta be javaslatát, és ha az Országgyűlés elfogadja, akkor június elsejétől adómentessé válik az állampapír, így annak kamatai után nem kell adót fizetni. A Pénzügyminisztérium célja a lakossági állampapír-állomány megduplázása.